Japan:

Pilotene visste ikke at det brant

Nye detaljer fra flyulykken i Tokyo.

Japan Airlines-flyet som kolliderte med et mindre fly i Tokyo brant opp. Foto: Issei Kato/Reuters/NTB
Japan Airlines-flyet som kolliderte med et mindre fly i Tokyo brant opp. Foto: Issei Kato/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Fem personer fra den japanske kystvakten omkom tidligere denne uken, da flyet de satt i kollidere med et større passasjerfly fra Japan Airlines på Heneda-flyplassen i Tokyo.

Ingen av de 379 passasjerene, i tillegg til besetningen, om bord på dette flyet omkom. En hund og en katt skal derimot ha mistet livet i brannen.

I etterkant av ulykken har en omfattende etterforskning blitt satt i gang. Nye opplysninger viser at pilotene ikke var klar over at flyet sto i flammer, skriver The Guardian.

Fikk ikke klarering

Pilotene skal først ha blitt gjort oppmerksom på brannen over kommunikasjonssystemet fra kabinpersonalet, kommer det frem av den statlige kanalen NHK.

Flyvertene måtte be om tillatelse fra cockpit for å kunne åpne nødutgangene. Det var først da pilotene ble gjort oppmerksom på alvorlighetsgraden.

Blant flyets åtte nødutganger, fikk de kun klarering til å åpne to. Det var på grunn av flammehavet på utsiden. Kabinen skal ha fylt seg opp med røyk, mens passasjerene ba om at dørene skulle åpnes.

Videoer i sosiale medier viser et fly brenne mens det taxer på rullebanen på Haneda-flyplassen i Japan. Video: X Vis mer

- Vær så snill, slipp oss ut. Vær så snill. Åpne døren. Bare åpne den, herregud, skal en passasjer ha sagt, ifølge en video The Guardian har sett.

Én annen nødutgang bak i flyet kunne brukes, men fordi kommunikasjonssystemet sviktet, fikk ikke flyvertene klarering til å åpne døren.

Personalet så det likevel som en nødvendighet å åpne, og gjorde det derfor uten klarering.

Evakueringen tok 18 minutter og kapteinen var den siste som gikk av flyet, ifølge The Guardian.

Hylles for håndteringen

I etterkant av hendelsen har besetningen om bord på Japan Airlines blitt hyllet for jobben de utførte. Også passasjerene har fått skryt for måten de evakuerte på.

Flere luftfarteksperter bet seg blant annet merke i at alle lot håndbagasjen ligge igjen i flyet.

- Jeg så ikke en eneste passasjer på bakken i noen videoer jeg har sett, som har håndbagasjen med seg. Hvis folk hadde forsøkt å ta med håndbagasjen kunne det vært ekstremt farlig, da det hadde forsinket evakueringen, fortalte professor Ed Galea ved universitetet i Greenwich til BBC.

Mer om