USA:

Pastor siktet for millionsvindel: - Gud ba meg gjøre det

Nå er pastoren og kona siktet for svindel.

I den amerikanske delstaten Colorado er en pastor siktet for å ha svindlet eget kirkesamfunn. Foto: Thomas Peipert/AP Photo/NTB
I den amerikanske delstaten Colorado er en pastor siktet for å ha svindlet eget kirkesamfunn. Foto: Thomas Peipert/AP Photo/NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Pastoren Eligio Regalado fra Colorado i USA anklages for å ha lurt kristne til å kjøpe hans egen kryptovaluta, for så å ha tatt det som skal være 1,3 millioner dollar og lagt det i egen lomme.

Selv forklarer han svindelen med at «gud ba meg gjøre det».

Det skriver NBC News.

Svindlet eget kirkesamfunn

Regalado driver sammen med kona Kaitlyn et nettbasert kirkesamfunn. Det er blant annet der de skal ha markedsført og solgt kryptovalutaen INDXcoin. Ifølge Regalado selv skal gud ha fortalt ham at folk ville bli rike hvis de investerte i kryptovalutaen hans.

Paret er nå siktet for brudd på antisvindelbestemmelsene i delstaten.

I en pressemelding fra Colorado Department of Regulatory Agencies kommer det frem at de solgte for nærmere 3,2 millioner dollar til om lag 300 parter. Av disse pengene skal 1,3 millioner dollar ha gått direkte til Regalado-parets konto.

Det tilsvarer 13,6 millioner kroner.

Pengene ble ifølge påtalemyndigheten «brukt til deres egen fordel», ifølge en anklage levert til Denver County District Court tirsdag denne uken.

- Utnyttet tilliten

Regalado-paret skal ha hevdet å ikke ha noen tidligere erfaring med kryptovaluta, noe som skal ha blitt tydelig da en tredjepart nylig kontrollerte saken.

Den ukrainske soldaten Arthur Ananjev havner i basketak med ukrainske ortodokse prester etter han konfronterer dem om tilknytting til Russland. Video: AP. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

Da kom det frem at parets kryptokode var usikret og inneholdt seriøse tekniske problemer. Paret skal imidlertid ha promotert valutaen som en investering med lav risiko og høy profitt.

Det hevdes at kryptovalutaen i praksis er verdiløs.

«Vi mener at Mr. Regalado utnyttet tilliten og troen til sitt eget kristne fellesskap og at han forhandlet merkelige løfter om rikdom til dem, da han i hovedsak solgte dem verdiløse kryptovalutaer», sier Colorados kommissær for verdipapirer Tung Chan, som leverte anklagen mot pastoren.

Bekrefter historien

Regalado-paret har ikke besvart NBC News' henvendelser. I en video publisert forrige uke, bekrefter imidlertid pastoren at anklagene om at de selv tok 1,3 millioner dollar «er sanne».

Ifølge pastoren gikk 500 000 dollar til det amerikanske skattesystemet og et par hundre tusen til oppussing av hjemmet deres, «som gud ba oss om».

I anklagen hevdes det at paret også brukte penger på en Range Rover, luksusvesker, smykker, en au pair, båtleie og snøskuter-turer, skriver NBC.