På vei til månen etter 50 år

USA har gjort en suksessfull oppskyting.

Peregrine 1 ble mandag morgen skutt opp fra oppskytningsbasen i Florida. Foto: Chandan Khanna/AFP/NTB
Peregrine 1 ble mandag morgen skutt opp fra oppskytningsbasen i Florida. Foto: Chandan Khanna/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Mandag morgen ble det gjennomført en suksessfull oppskyting av romfartøyet Peregrine 1 fra Cape Canaveral i Florida. Romfartøyet har med seg forskningsutstyr fra NASA og er på vei i retning månen.

Peregrine 1 skal dermed forsøke å foreta den første amerikanske myke månelandingen på 50 år, ifølge The Guardian.

Planlegger menneskelig månelanding

Denne gangen er det imidlertid ingen mennesker om bord, slik det var i 1972 med Apollo-programmet. Dagens oppskyting skal likevel forberede til planlagte månelandinger med astronauter, da informasjon fra månens overflate skal innhentes.

NASA har tidligere kunngjort planer om å ha mennesker tilbake på månen i 2024. Det kan derimot se ut til at planene er utsatt til tidligst 2025, ifølge Business Insider.

Denne månelandingen er ventet å være en del av NASAs Artemis-program.

NON STOP: En smart kar finner en måte å kjøle seg ned på en varm dag, og bilder fra Mars vekker oppsikt. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av. Vis mer

Første private

Mandagens oppskyting var av en Vulcan Centaur-rakett designet av United Launch Alliance, en samarbeidsallianse mellom Boeing Defence og Lockheed Martin Space Systems.

Sonden Peregrine, som bæres av raketten, er produsert av private United Launch Alliance. Hvis månelandingen skjer som planlagt, blir det den første gjort av et privateid selskap.

Peregrine 1 skal etter planen lande på månen 23. februar.