Om «Bamsegutt»: - Tråkket i salaten ganske kraftig

NRK-dokumentaren har skapt stor debatt. Tirsdag diskuteres den i Kringkastingsrådet.

Makta og Bamsegutt blir tema i Kringkastingsrådet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen diskuteres klagene rundt den mye omtalte NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt» i Kringkastingsrådet. NRKs kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen omtaler saken som «krevende og alvorlig sak for NRK».

Hun benytter også blant anledningen til å beklage overfor de berørte.

Derfor avpubliserte de

- Jeg er svært lei meg for at denne serien har blitt en belastning for den familien som er omtalt, og jeg vil benytte anledningen til å gjenta min uforbeholdne unnskyldning, til dem og til de fornærmede i saken fra 1991, sier hun.

Fürst Hagen forklarer at intensjonen med TV-serien, var å rette søkelys mot dem som havner på utsiden av velferdsstaten.

Hun fortsatte med å si at hovedpersonen i dokumentaren, som nå er tatt av lufta, har opplevd «omsorgssvikt, avmakt og utenforskap i en grad et kan være vanskelig å forestille seg».

BAMSEGUTT: Den omdiskuterte serien «Ingen elsker Bamsegutt» blir ikke gjort tilgjengelig hos NRK igjen. Det ble klart på en hasteinnkalt pressekonferanse onsdag ettermiddag. Reporter: Edward Stenlund. Video: NTB Vis mer

- Å fortelle slike historier er viktig for NRK. Det er også vanskelig, fortsetter Haugen.

- Tråkket i salaten

Kringkastingssjefen slo deretter fast at redaktørene i saken om «Bamsegutt» har gjort en alvorlig feilvurdering.

- NRK har et ansvar for å gi en sannferdig og riktig versjon av historiene vi forteller til publikum. I denne serien utelot vi sentrale opplysning i saken. Vi unngikk å fortelle en 32 år gammel dom av hensyn til de involverte. Vi ga dermed publikum et ufullstendig bilde av historien, sier hun, og fortsetter:

- Premissene for de medvirkende endret seg også, ettersom vesentlig informasjon ikke var kjent for dem da de ble intervjuet. Derfor konkluderte vi med at det var riktig å avpublisere serien.

Stortingspolitiker og medlem i Kringkastingsrådet Akhtar Chaudhry mener NRK nå må se fremover.

- De som aldri gjør feil, de gjør ingenting. NRK må ta med seg at selv om man i denne saken har tråkket i salaten ganske grundig, så står respekten for det øvrige arbeidet som NRK hver eneste dag gjør, også i denne type dokumentar. Den bør NRK ta med seg, mener han.