Obama, Gates og Clooney i felles prosjekt: - Det haster

FN mener det tar 300 år. Det er de tre kvinnene uenige i.

Amal Clooney, Michelle Obama, Mozambique Graca Machel og Melinda French Gates. Foto: Nic Bothma/Reuters/NTB
Amal Clooney, Michelle Obama, Mozambique Graca Machel og Melinda French Gates. Foto: Nic Bothma/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Tidligere i år delte Unicef en rapport som anslo at barneekteskap ikke vil være utryddet før om 300 år. Det er USAs tidligere førstedame Michelle Obama uenig i.

- Det haster å få bukt med problemet, forteller hun til BBC.

Sammen med Melinda French Gates og Amal Clooney har hun en plan om å få fortgang i prosessen om å utrydde barneekteskap.

- Ikke råd til å ignorere

Prosjektet kunngjorde de i fjor høst, og går ut på at deres respektive organisasjoner - Obamas Girls Opportunity Alliance, Bill & Melinda Gates Foundation og the Clooney Foundation for Justice - sammen skal «hjelpe jenter å overkomme hindringer de møter i lokalmiljøet for å kunne nå sitt beste potensiale», ifølge Obamas hjemmeside.

Nylig besøkte de tre kvinnene Malawi. Det er i den anledningen de nå uttaler seg om problematikken, som er særlig utbredt i afrikanske land.

Ifølge Unicef ble hele 125 millioner nålevende afrikanske kvinner gift før de fylte 18 år.

SKARP KRITIKK: USAs tidligere førstedame, Michelle Obama, er ikke nådig i sin kritikk av presidenten. Video: Twitter / Michelle Obama Vis mer

- Vi har ikke råd til å ignorere det og anta at vi kan gjøre fremskritt med alle de andre store tingene vi prøver å håndtere, som fattigdom, klimaendringer og krig, hvis vi ikke gjør det med 50 prosent av befolkningen vår, sier Obama til BBC.

- Det er et problem som kan løses i morgen. Hvis alle verdens ledere gikk sammen og gjorde det til en prioritet, så vil det ikke ta 300 år. Da kan det skje på under en generasjon, mener hun.

Michelle Obama og Melinda French Gates i diskusjon med Sør-Afrikas tidligere førstedame Mozambique Graca Machel. Foto: Nic Bothma/Reuters/NTB
Michelle Obama og Melinda French Gates i diskusjon med Sør-Afrikas tidligere førstedame Mozambique Graca Machel. Foto: Nic Bothma/Reuters/NTB Vis mer

Slo seg sammen

Det skal ha vært Amal Clooney sin idé å forme en allianse med de to andre mektige kvinnene. Overfor kanalen forteller hun at Gates allerede hadde jobbet med rettferdighet i en stor skala, men mest fra et økonomisk og helsemessig aspekt.

Clooney hadde sett at Gates i liten grad brukte lovverket som et verktøy i sin kamp mot rettferdighet - og foreslo derfor at de kunne slå seg sammen.

Hun er selv advokat, og spesialiserer seg innenfor internasjonal lov og menneskerettigheter. Også Obama er utdannet advokat.

- Det har vært et virkelig flott og veldig organisk partnerskap og vennskap mellom oss tre, forteller Clooney til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer