Nye regler skaper sinne i Storbritannia

Innstramminger skaper trøbbel for flere briter.

Det blir ikke lenger like lett å flytte sammen med en britisk partner hvis man ikke har britisk statsborgerskap selv. Foto: Maureen McLean/Shutterstock/NTB
Det blir ikke lenger like lett å flytte sammen med en britisk partner hvis man ikke har britisk statsborgerskap selv. Foto: Maureen McLean/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Britiske politikere har vedtatt en ny lov for immigrasjon i Storbritannia, som gjør det vanskeligere for en britiske statsborgere med partnere fra utlandet.

Ifølge de nye bestemmelsene må en britisk statsborger nå tjene 38 700 britiske pund for å få lov til å bo med kjæresten eller andre familiemedlemmer som ikke har britisk statsborgerskap, ifølge Sky News.

Det tilsvarer en årslønn på over 532 000 kroner med dagens kronekurs. Årsaken til de nye reglene skal være å begrense innvandringen.

- Det ødelegger meg

Tidligere har loven bestemt at man må tjene 18 000 pund, altså 247 000 kroner, for å kunne søke om å få partneren sin til Storbritannia. De nye bestemmelsene har skapt både skuffelse og sinne blant flere briter.

Lovendringen rammer blant andre 24 år gamle Lee fra Belfast, som møtte kjæresten sin Sarah under studiene i England, ifølge BBC. De nye reglene gjør det vanskeligere for Sarah, som er fra Malaysia, å kunne bosette seg med kjæresten.

- Disse reglene betyr at jeg ikke kan bo med jenta jeg vil gifte meg med, som jeg elsker, og det ødelegger meg, har Lee uttalt til kanalen.

KRASJER: Folk på internettet raser etter Travis Nelson delte denne videoen av han og katten Sigrid på sykkeltur i London. Reporter: Emma Dalen. Video: @skintension Vis mer

Cam (28) hadde planlagt å få kona si til England til våren, og sier det nå er en stressende situasjon å stå i.

- Det er mye angst rundt det hele. Dette kommer til å skape mye smerte for mange folk.

De nye reglene omfatter blant annet familievisumet, som man kan søke på hvis man vil gjenforenes med partner eller ektefelle.

Mer rettigheter enn britene

Det er imidlertid ikke bare privatfolk som reagerer - også migrasjonsobservatoriet ved Universitetet i Oxford stiller seg kritisk til ordningen.

- Britiske arbeidere vil under noen omstendigheter møte mer restriktive regler for familie enn migrantarbeidere i samme jobb, skal de ha uttalt.

Et eksempel er helsearbeidere i NHS (Det statlige helsevesenet i Storbritannia, journ.anm.). Flere har kommet til Storbritannia gjennom arbeidsvisum, og kan ta med seg familie.

Mange britiske helsearbeidere vil ikke lenger ha like rettigheter - da gjennomsnittslønnen i NHS ligger under grensen som nå er satt.

Ifølge nye tall publisert i november og gjengitt av Forbes, er gjennomsnittlig årslønn i Storbritannia i overkant av 38 000 pund, cirka samme sum som er satt som grense i de nye visumreglene.