Nye «Mona Lisa»-funn

Underbygger allerede eksisterende teori.

Mona Lisa står utstilt på Louvre i Paris. Nå har forskere gjort nye funn om maleriets historikk. Foto: Christophe Ena/AP/NTB
Mona Lisa står utstilt på Louvre i Paris. Nå har forskere gjort nye funn om maleriets historikk. Foto: Christophe Ena/AP/NTB Vis mer
Publisert

Forskere har sett nærmere på ett av Leonardo da Vincis mest berømte malerier og gjort oppsiktsvekkende funn. «Mona Lisa», som for tiden står utstilt på Louvre i Paris, skal nemlig være laget med en miks av giftige stoffer, skriver Science Alert.

Det er forskere fra Frankrike og Storbritannia som har sett nærmere på verket, der de har tatt prøver fra «et skjult hjørne» av maleriet, og gjort undersøkelser ved hjelp av røntgen og infrarød spektroskopi.

Sistnevnte metode brukes til å identifisere og kvantifisere stoffer.

Undersøkelsene viste resultater av olje og blyhvitt, og det det sjeldne stoffet plumbonakritt. Det oppstår fra en kjemisk reaksjon mellom olje og blyoksidet bly (II) oksid - og er giftig.

TILGRISET: Leonardo da Vincis verdenskjente maleri ble søndag 29. mai utsatt for hærverk. Video: Twitter / B.T. Vis mer

Det har lenge blitt spekulert på om da Vinci brukte det nevnte blyoksidet som en base på maleriene sine, da det også er funnet spor av det på «Nattverden»-maleriet hans, ifølge HLN.

Resultatene fra den nye forskningen underbygger disse spekulasjonene.

Kunstneren skal blant annet ha blandet blyoksidet med visse typer olje, for å få en tykkere maling som tørket raskere. Det ser ut til at da Vinci bevisst ønsket å fremkalle en kjemisk reaksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer