Når skal jula kastes ut?

Gamle tradisjoner svinner hen.

Trendene for jula er i endring. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Trendene for jula er i endring. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Du har kanskje hørt uttrykket «tjuende dag Knut jager julen ut»? 13. januar markerer historisk sett 20. dag jul, og har i en årrekke vært ansett som aller siste frist for å si farvel til jula.

Dagen ble tidligere kalt Sankt Knut, derav uttrykket.

Men det som i mange generasjoner har blitt ansett som tradisjon, er ikke lenger det det en gang var. Så når skal man egentlig kvitte seg med jula nå?

Nye tradisjoner

Ifølge forsker Herleik Baklid ved Universitetet i Sørøst-Norge starter den yngre garde jula tidligere enn før. Dermed er det som tidligere har vært rundt tre uker med jul, blitt til halvannen måned for flere.

– Jeg ser ikke bort fra at denne tradisjonen er kommet for å bli og at dette blir standarden etter hvert, har Bakild fortalt NRK.

Men med tidligere start på jula, velger flere derfor også å avslutte allerede før nyttår.

Denne kattungen bestemte seg for å bestige juletreet til en familie på Rykkin i Bærum. Video: Lars Owe Kristiansen. Vis mer

Tidligere har man forholdt seg til særlig to alternativer: mens noen ventet til 20. dag jul, har andre ment at det holder at jula står til 6. januar, som markerer 13. dag jul.

– Vi ser en endring. Der julaften tidligere markerte starten på juletiden, markerer julaften og første juledag nå i større grad slutten, har konservator Geir Thomas Rinsåsen ved Norsk Folkemuseum fortalt overfor Aftenposten.

Eksplosjon i salget

Velger man å gå for et ekte tre, kan det likevel være vanskelig å holde jula inne helt til 13. eller 20. dag jul. Kanskje svømmer man i barnåler allerede i romjula, og ser seg nødt til å slenge treet ut vinduet.

Færre kjøper ekte juletre. Her fra juletresalg på Bygdøy i Oslo i desember. Foto: Lise Åserud / NTB
Færre kjøper ekte juletre. Her fra juletresalg på Bygdøy i Oslo i desember. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Det er imidlertid ikke en unnskyldning alle har. For i løpet av de siste årene har man sett et markant byks i kjøp av juletrær i plast, ifølge TV 2.

Bare fra 2019 til 2022 økte salget på Hageland med 50 prosent, har daglig leder Øyvind Krohn fortalt til kanalen.

Dermed kan man sette opp treet tidligere - kanskje allerede 1. november? Men da er vel kanskje også sjansene større for at treet pakkes ned når det nye året ringes inn.

Mer om