Nå har de forlatt landet

Storbritannias to eneste pandabjørner sitter på flyet på vei til Kina.

Yang Guang (t.v.) og Tian Tian (t.h.) har forlatt Skotland. Foto: China Daily/Stelios Varias/Reuters/NTB
Yang Guang (t.v.) og Tian Tian (t.h.) har forlatt Skotland. Foto: China Daily/Stelios Varias/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

I 12 år har pandabjørnene Yang Guang og Tian Tian bodd i Edinburghs dyrepark. De har vært en stor attraksjon, da de var de eneste pandabjørnene på britisk jord.

Mandag har de derimot forlatt landet i et cargo-fly i retning Kina, skriver Sky News.

- Trist

Det skjer etter at en tiårig avtale mellom Royal Zoological Society of Scotland (RZSS) og China Wildlife Conservation Association har tatt slutt - etter å ha blitt forlenget i to år grunnet coronapandemien.

Målet har lenge vært å få Yang Guang og Tian Tian til å øke pandabestanden, men slik ble det ikke. Det er vanskelig å få pandaer til å produsere barn, sier Simon Girling, sjefsveterinær for RZSS.

Den mannlige pandaen Yang Guang i dyreparken i Edinburgh. Foto: Shutterstock/REX/NTB
Den mannlige pandaen Yang Guang i dyreparken i Edinburgh. Foto: Shutterstock/REX/NTB Vis mer

- Det er trist at Tian Tian ikke har fått barn, vi ønsket selvsagt at det skulle skje, men det er ikke normalt når det kommer til pandabjørner. Det er vanskelig å få de til å formere seg, noe som er grunnen til at de er utrydningstruet, forteller han til Sky News.

At pandabjørnene vil bli savnet av både publikum og ansatte ved dyrehagen, er ikke til å legge skjul på. Michael Livingstone er blant dem som har tatt vare på dem siden de kom i 2011.

- Det er trist for oss at de skal tilbake, men det er noe som alltid har ligget i kortene og nå er øyeblikket her, sier han, og fortsetter:

- Jeg kan bare snakke for meg selv, og andre dyrepassere her, men det kommer til å bli en trist og emosjonell tid, sier han.

Bare noen få igjen

Til hjemreisen har de fått et spesialdesignet bur de er i. Flyturen er estimert til å ta rundt tolv timer, og ender i Chengdu.

Her lastes Yang Guang og Tian Tian om bord på flyet til Kina mandag morgen. Foto: Jane Barlow/Pa Photos/NTB
Her lastes Yang Guang og Tian Tian om bord på flyet til Kina mandag morgen. Foto: Jane Barlow/Pa Photos/NTB Vis mer

Yang Guang og Tian Tian er to av flere pandabjørner som er blitt returnert fra vesten til Kina de siste årene - nå er det bare i dyrehagen i Atlanda, USA man kan se pandabjørner.

Denne avtalen er ventet å gå ut neste år.

Det har ifølge AP blitt spekulert om Kina gradvis har tatt tilbake pandabjørnene sine på grunn av isfronter mellom vesten og Kina.