Nå er Myanmar verdens største produsent

En ny FN-rapport viser at landet har gått forbi Afghanistan.

FN peker på borgerkrigen i Myanmar som mulig årsak til økt produksjon. Foto: AFP/NTB
FN peker på borgerkrigen i Myanmar som mulig årsak til økt produksjon. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Myanmar er for tiden verdens største produsent av opium, viser en ny FN-rapport.

Det skjer etter at Afghanistan, som lenge var verdensledende i samme produksjon, i fjor fikk et forbud om narkotikadyrking av Taliban. I tillegg antas det at mer ustabilitet i afghanske hjem og en 95 prosent nedgang i valmuedyrking er blant årsakene til at landet ikke lenger troner, skriver BBC.

Økt kraftig

Opium brukes blant annet til å fremstille morfin og heroin.

At Myanmar nå ligger i verdenstoppen av opiumsproduksjon, er ikke overraskende. Sammen med Afghanistan og Mexico har landene alene stått for omtrent 97 prosent av all produksjon i verden.

Det antas dessuten at over 50 verdensland driver med ulovlig produksjon.

Myanmar skal ha økt produksjonen med hele 36 prosent i år, og har produsert opp mot 1080 tonn opium. Til sammenligning har Afghanistan «bare» produsert 330 tonn.

Skylder på borgerkrigen

I rapporten, som er skrevet av FNs kontor for narkotika og kriminalitet, tas de blodige konfliktene i Myanmar opp som en årsak til at landet har økt produksjonen betraktelig.

«Begrenset tilgjengelighet av legitime økonomiske muligheter, begrenset tilgang til markeder og statlig infrastruktur, og et forverret økonomisk klima forårsaket av inflasjon og monetære svekkelser kan gjøre opium, så vel som andre ulovlige varer, til et attraktivt alternativ eller for livsopphold.», står det skrevet.

Situasjonen innad i Myanmar har vært anspent i en årrekke, men tok seg særlig opp etter et militærkupp i 2021.