Nå er de første gislene løslatt

Ble tatt av Hamas 7. oktober.

Flere palestinere har i morgentimene fredag returnert til Gaza, der Hamas skal frigjøre en rekke gisler de kommende dagene. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB
Flere palestinere har i morgentimene fredag returnert til Gaza, der Hamas skal frigjøre en rekke gisler de kommende dagene. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Israelske gisler er løslatt og har blitt overført til Røde Kors på Rafah-overgangen mot Egypt, melder Reuters klokken 15:29 fredag ettermiddag.

Thailands statsminister Srettha Thavisin bekrefter også på sosiale meider at 12 thailendere er løslatt.

«Det er bekreftet av Sikkerhetsavdelingen og Utenriksdepartementet at det allerede er løslatt 12 thailandske gisler. Tjenestemenn fra ambassaden er på vei for å hente dem», skriver statsministeren på X/Twitter.

Det var på forhånd varsles at de første gislene skulle løslates fredag ettermiddag klokken 15, etter syv uker i fangenskap.

Rundt klokken 14.40 kom meldinger om at Egypt forberedet seg på å ta imot gisler på Rafah-overgangen. Det ble da meldt 25 gisler, inkludert 12 thailendere og 13 israelere.

Mediefolk fra hele verden venter ved Rafah-overgangen til Egypt. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/NTB
Mediefolk fra hele verden venter ved Rafah-overgangen til Egypt. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/NTB Vis mer

Blant dem er hovedsakelig kvinner og barn.

Røde Kors er klare til å ta vare på gislene, og gi dem hjelpen de trenger, ifølge Sky News. Det skjer etter en avtale med Israel, som ble inngått tidligere denne uken ved hjelp av blant andre Quatar og USA.

Avtalen mellom Hamas og Israel omfatter en fire dager land våpenhvile, som trådte i kraft fredag morgen. Det var på forhånd forventet at 13 kvinner og barn løslates fredag, mot at palestinske fanger får komme ut fra Israelske fengsler.

Palestinske fanger er i skrivende stund ikke løslatt.

Flere palestinere har tatt seg gjennom Rafah-overgangen i morgentimene og tilbake til Gaza, der flere skal lete etter slektninger.