Nå blir Mikke Mus skrekkfilm

En lov tillater nå at Mikke Mus brukes av andre enn Disney, men det er én hake.

Bilder fra den kommende filmen «Mickey's Mouse Trap». Foto: MM Trap LTD/AP/NTB
Bilder fra den kommende filmen «Mickey's Mouse Trap». Foto: MM Trap LTD/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Denne uken kom filmtraileren til skrekkfilmen «Mickey's Mouse Trap» ut, der man ser en skummel versjon av den populære disneykarakteren Mikke Mus.

Filmen er én av to som så langt er blitt annonsert, skriver CBS.

Beskyttet av opphavsrett

Siden 1928 har den folkekjære Disney-figuren Mikke Mus vært beskyttet av opphavsrett. Dermed har ikke figuren kunnet blitt brukt av andre enn Disney selv og dem selskapet gir tillatelse.

Ifølge amerikansk lov om opphavsrett, har opphaver kun rett på eget produkt i 98 år. Det betyr at hvem som helst fra 1. januar 2024 kan bruke Mikke Mus i sine produksjoner - men det er én hake.

Det er bare den første versjonen av den populære musa som er «fri» fra Disney. Det vil si den versjonen av Mikke Mus som ble brukt i den populære kortfilmen «Steamboat Willie», som regnes som den første Mikke Mus-filmen.

Det er fortsatt uvisst når filmen slippes, men 1. januar ble traileren gjort tilgjengelig på YouTube. Foto: MM Trap LTD/AP/NTB
Det er fortsatt uvisst når filmen slippes, men 1. januar ble traileren gjort tilgjengelig på YouTube. Foto: MM Trap LTD/AP/NTB Vis mer

Noen hindring er det derimot ikke for de som lenge har siklet etter å få bruke karakteren til noe annet enn disneyrelatert innhold.

- Vi ønsket å ha det gøy. Altså, det er «Streamboat Willie»'s Mikke Mus som dreper folk. Det er helt sinnssykt. Vi kjørte på og hadde det gøy, noe jeg tror vises, forteller produsent Jamie Bailey.

Det er ennå ikke kjent når «Mickey's Mouse Trap» lanseres.

Et frieri ved Disneyland Paris gikk ikke som planlagt. Nå beklager fornøyelsesparken seg. Video: Viralhog. Vis mer

Endres ikke

Som en del av offentlig domene, ventes det en eksplosjon av Mikke-relaterte produkter som ikke kommer fra Disney selv. Det vil derimot fortsatt ligge en rekke restriksjoner til grunn for hvordan Mikke kan brukes.

- Helt siden Mikke Mus' først ble vist i kortfilmen «Streamboat Willie» fra 1928, har folk assosiert karakteren med Disneys historier, opplevelser og autentiske produkter. Det kommer ikke til å endres nå som opphavsretten rundt «Streamboat Willie» utgår, har en talsmann for Disney uttalt overfor Assosiated Press.

Disney er klare på at moderne versjoner av musa vil forbli uberørt av at den ene opphavsretten nå er opphevet.

- Mikke skal fortsette å ha en ledende rolle som global ambassadør for Walt Disney Company i vår historiefortelling, våre temaparker og varer, har selskapet sagt i en uttalelse.