Russland:

- Myndighetene prøver å slette sporene

Minnene om Stalins ofre forsvinner på mystisk vis i russiske byer.

Mens noen russere hedrer Joseph Stalin, forsvinner minnene om ofrene fra hans diktatorskap. Foto: AFP PHOTO / Vasily Maximov / NTB
Mens noen russere hedrer Joseph Stalin, forsvinner minnene om ofrene fra hans diktatorskap. Foto: AFP PHOTO / Vasily Maximov / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den avdøde russiske diktatoren Joseph Stalin undertrykket et helt folk i sin tanke om at visse mennesker var «fiender av folket». Gjennom 30-tallet ble et stort antall mennesker systematisk undertrykket, drept og sendt til konsentrasjonsleirer (Gulag, journ.anm.).

I løpet av det siste tiåret har det imidlertid kommet opp mer enn 700 minnesmerker rundt om i Russland og andre steder, til minne om de som døde under Stalins undertrykkelse.

I det siste har derimot en etter en av minnesmerkene forsvunnet i Russiske byer, skriver BBC.

Ubeleilig for Russland

Det vites ikke hvem som har fjernet dem, men ifølge Oksana Matievskaya er det ingen tilfeldighet at de forsvinner. Hun er selv en del av borgerprosjeketet Last Adress, som er med på å hedre Stalins ofre.

- Minnene om Sovjet-terroren utfordrer konseptet om at staten alltid har rett og fortsatt er det. Derfor er det ubeleilig for russiske myndigheter, særlig i lys av invasjonen i Ukraina, sier hun til kanalen.

ATOMØVELSE: Det russiske forsvarsdepartementet deler video av at de trener på gjengjeldelse av atomangrep. Video: Russlands forsvarsdepartement. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Alexandra Polivanova, fra menneskerettighetgruppen Memorial, tror også det er myndighetene som står bak. Hun mener at de vil at Sovjetunionen skal bevare inntrykket sitt som noe mektig.

- Myndighetene prøver å slette sporene av kriminaliteten fra den tiden, for å kunne dekke over eller forsvare dagens kriminelle handlinger, forteller hun til kanalen.

Blant minnesmerkene som er forsvunnet, er et som minnes en polsk prest. Også merker til minne om polske fanger er funnet ødelagt. Politiet skylte den gang på dårlig vær og nektet å foreta en etterforskning av saken, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer