Den avdøde russiske diktatoren Joseph Stalin undertrykket et helt folk i sin tanke om at visse mennesker var «fiender av folket». Gjennom 30-tallet ble et stort antall mennesker systematisk undertrykket, drept og sendt til konsentrasjonsleirer (Gulag, journ.anm.).
I løpet av det siste tiåret har det imidlertid kommet opp mer enn 700 minnesmerker rundt om i Russland og andre steder, til minne om de som døde under Stalins undertrykkelse.

Forbereder stenging av grensen mot Russland
I det siste har derimot en etter en av minnesmerkene forsvunnet i Russiske byer, skriver BBC.
Ubeleilig for Russland
Det vites ikke hvem som har fjernet dem, men ifølge Oksana Matievskaya er det ingen tilfeldighet at de forsvinner. Hun er selv en del av borgerprosjeketet Last Adress, som er med på å hedre Stalins ofre.
- Minnene om Sovjet-terroren utfordrer konseptet om at staten alltid har rett og fortsatt er det. Derfor er det ubeleilig for russiske myndigheter, særlig i lys av invasjonen i Ukraina, sier hun til kanalen.
Alexandra Polivanova, fra menneskerettighetgruppen Memorial, tror også det er myndighetene som står bak. Hun mener at de vil at Sovjetunionen skal bevare inntrykket sitt som noe mektig.
- Myndighetene prøver å slette sporene av kriminaliteten fra den tiden, for å kunne dekke over eller forsvare dagens kriminelle handlinger, forteller hun til kanalen.
Blant minnesmerkene som er forsvunnet, er et som minnes en polsk prest. Også merker til minne om polske fanger er funnet ødelagt. Politiet skylte den gang på dårlig vær og nektet å foreta en etterforskning av saken, ifølge BBC.