Japan:

Mener én detalj reddet passasjerene

379 personer kom seg ut av det brennende flyet.

Bare restene av en Airbus A350 fra Japan Airlines er igjen etter brannen på Heneda-flyplassen i Tokyo tirsdag. Foto: Richard A. Brooks/AFP/NTB
Bare restene av en Airbus A350 fra Japan Airlines er igjen etter brannen på Heneda-flyplassen i Tokyo tirsdag. Foto: Richard A. Brooks/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Tirsdag kom det meldinger om at et passasjerfly med 379 passasjerer og mannskap om bord sto i fyr og flammer på rullebanen på Heneda-flyplassen i Tokyo.

Flyet, en Airbus A350 som tilhører flyselskapet Japan Airlines, kolliderte med et mindre fly fra den japanske kystvakten. Besetningen om bord på dette flyet besto av seks personer, der fem er bekreftet omkommet.

I etterkant har flere hyllet mannskapet og passasjerene om bord på Japan Airlines, som gjorde at alle kom uskadd ut av det store passasjerflyet.

Men det var særlig én ting som var avgjørende for at liv ble spart.

Videoer i sosiale medier viser et fly brenne mens det taxer på rullebanen på Haneda-flyplassen i Japan. Video: X Vis mer

Avgjørende detalj

Passasjerene ble evakuert ut gjennom nødutgangene samtidig som røyken fra flammene trakk seg inn i flykabinen. Det skal ikke ha vært en enkel oppgave å evakuere, på grunn av flyets tilstand, skriver BBC.

På grunn av at flyet sto i flammer og tiltet fremover mot en side, var bare tre av flyets oppblåsbare sklier tilgjengelig under evakueringen. Skliene var også svært bratte, forteller professor Ed Galea ved universitetet i Greenwich.

Slik ser flyet som hadde 379 passasjerer om bord ut onsdag. Kyodo News/AP/NTB
Slik ser flyet som hadde 379 passasjerer om bord ut onsdag. Kyodo News/AP/NTB Vis mer

En evakuering skal kunne gjennomføres på maks 90 sekunder, og flyene er laget for at dette skal være mulig å gjennomføre. For Japan Airlines-flyet skal evakueringen ha blitt fullført på under 20 minutter, ifølge The Guardian.

Galea sier at ulykken var «langt fra ideell». Han peker likevel på en avgjørende faktor til at ting gikk så bra som det gjorde.

- Jeg så ikke en eneste passasjer på bakken i noen videoer jeg har sett, som har håndbagasjen med seg. Hvis folk hadde forsøkt å ta med håndbagasjen kunne det vært ekstremt farlig, da det hadde forsinket evakueringen, forteller han til kanalen.

Hylles etter ulykken

I etterkant av ulykken har flere hyllet kabinpersonalet og passasjerene for en rask evakuering. Blant dem er en pilot for et sør-asiatisk flyselskap, ifølge BBC.

- Jeg må si at det var fantastisk. Jeg tror at det som skjedde i dette tilfellet var at treningen kicket inn. Du har virkelig ikke tid til å tenke i situasjoner som dette, så du må bare gjøre det du er trent opp til å gjøre, forteller han.

Flyet der fem av seks personer fra den japanske kystvakten døde. Foto: Kyodo News/AP/NTB
Flyet der fem av seks personer fra den japanske kystvakten døde. Foto: Kyodo News/AP/NTB Vis mer

Den tidligere flygelederen Michele Robson har uttalt at mannskapet om bord «har gjort en veldig bra jobb med å evakuere under svært vanskelige omstendigheter», ifølge The Guardian.

John Cox, som er pilot og grunnlegger av et amerikansk konsulentfirma for luftfartssikkerhet, sier at kabinpersonalet «gjorde en bemerkelsesverdig god jobb». Også han har bitt seg merke i passasjerene.

- Hvis du ser på videoene, prøver ikke folk å få ting ut av hattehyllene. De konsentrerer seg om å komme seg ut av flyet, sier han.

Kunne blitt mye verre

Flyvertene må gjennom intensive treningsprogrammer som forbereder dem på situasjoner som denne. En tidligere flyvertinne for Japan Airlines forteller BBC at passasjerene har vært «utrolig heldige».

- Jeg ble lettet over å finne ut at passasjerene var trygge. Men så startet jeg å tenke på evakueringsprosedyren. Da ble jeg plutselig veldig nervøs og redd. Avhengig av hvordan de to flyene krasjet og hvordan brannen spredte seg, kunne det ha blitt mye verre, sier hun til BBC.

Onsdag ble det varslet at en omfattende etterforskning er igangsatt, for å komme til bunns i hva som forårsaket ulykken. Lydopptak tyder på at flyet hadde fått klarering til å lande, til tross for at det møtte et annet fly da det traff rullebanen.

Politiet har nå opprettet en spesialenhet som skal undersøke flyvrakene og intervjue alle som kan bidra til å gi et svar på hva som skjedde.