Mener hun kan erstatte Trump

Får støtte fra mangemilliardær i kampen om presidentskapet.

Nikki Haley konkurrerer om plassen som republikanernes presidentkandidat. Foto: Brian Snyder/ReutersFile Photo/NTB
Nikki Haley konkurrerer om plassen som republikanernes presidentkandidat. Foto: Brian Snyder/ReutersFile Photo/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

I januar starter republikanernes prosess med å bestemme sin presidentkandidat for valget neste år. Tidligere president Donald Trump har blitt pekt på som favoritten, etterfulgt av Florida-guvernør Ron DeSantis.

Flere analyser viser imidlertid at DeSantis valgkampanje opplever en nedgang - samtidig som hans konkurrent Nikki Haley ser ut til å ha fått en viktig støttespiller med på laget i kampen om presidentskapet.

Det skriver BBC.

Nikki Haley i debatt med Ron DeSantis. Begge kriger om å slå Donald Trump som republikanernes presidentkandidat. Foto: Mandel Ngan/AFP/NTB
Nikki Haley i debatt med Ron DeSantis. Begge kriger om å slå Donald Trump som republikanernes presidentkandidat. Foto: Mandel Ngan/AFP/NTB Vis mer

- En kandidat som kan vinne

Mangemilliardæren Charles Koch skal ha samlet inn millioner i et forsøk på å hjelpe Haley med å ta igjen Trump på meningsmålingene. Koch mener at Haley kan endre konkurransen på oppløpet.

Tirsdag denne uka omtalte Americans for Prosperity Action, den politiske armen til Koch-nettverket som består av millioner av «grasrot velgere», at Haley er «en kandidat kapabel til å åpne et nytt kapittel i Washingtons giftige kultur - og en kandidat som kan vinne».

Ifølge BBC har en rekke viktige personer vist sin støtte til Haley over DeSantis den siste tiden. Trump-leiren har imidlertid slaktet Kochs forsøk på å få Haley til å slå ekspresidenten.

Talsmann Steven Cheung sa i en uttalelse tirsdag at ingen «skitne penger» kan hjelpe henne å beseire Trump.

Koch-nettverket skal ha brukt fire millioner dollar bare på reklamer som kritiserer Donald Trump, ifølge AdImpact. Det tilsvarer i overkant av 42 millioner norske kroner.

Kan hun vinne?

Den republikanske nasjonalkomiteen delte nominasjonsplanene tirsdag kveld. Der ble det blant annet lagt frem retningslinjer for hvordan partienes delegater skal velge sin presidentkandidat, skriver AP.

COLGATE-GLIS: Mandag 2. oktober startet rettssaken mot Donald Trump. Under en høring overrasket dommer Arthur Engoron da kamera vendte seg mot ham. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Fox News. Vis mer

Det er delegater sendt på vegne av partiet sitt fra hver delstat, som skal være med å bestemme hvem som skal stå som den endelige presidentkandidaten i hvert parti.

Den som klarer å samle flest delegater, vinner.

Nikki Haley har tidligere vært guvernør i Sør Carolina og ambassadør under Trump-administrasjonen. Trump har tilsynelatende en massiv støtte innad i det republikanske partiet også denne gang, og flere mener at Haleys beste sjanse er en andreplass, forbi DeSantis.

Haley har derimot gjort det bra på debatter og har fått mye positiv omtale i mediene.

- Historisk sett har disse debattene hatt en tendens til å kunne endre utfallet av konkurransen. På dette tidspunktet mener jeg hun har vist at hun klarer seg under press, har den politiske strategen David Kochel uttalt til ABC News.

I en fersk måling tronet Trump med 42 prosent, etterfulgt av Haley som rykket opp til en andreplass med 20 prosent oppslutning, ifølge CNN.

Det er med andre ord en lang vei å gå - med bare syv uker til de første delstatene begynner å stemme over sin presidentkandidat.