USA:

Mener det betyr slutten for Haley

Mange ønsker republikaneren Nikki Haley som presidentkandidat. Nå kritiseres hun, også av president Joe Biden.

Nikki Haley har gjort en stor feil, ifølge folk på sosiale medier. Foto: Robert F. Bukaty/AP Photo/NTB
Nikki Haley har gjort en stor feil, ifølge folk på sosiale medier. Foto: Robert F. Bukaty/AP Photo/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Kampen om hvem som skal være de offisielle presidentkandidatene i USA har for lengst startet, og blant favorittene er republikaneren Nikki Haley (51).

Hun har fortsatt en vei å gå for å ta igjen Donald Trump (77) på meningsmålingene, men hun markerer seg utvilsomt. Nå stormer det imidlertid rundt Haley, som etter en uttalelse høster sterk kritikk i sosiale medier.

Det skjer etter at hun under et offentlig møte nylig ble spurt hva som forårsaket den amerikanske borgerkrigen, skriver CBS.

Utfordret på slave-kunnskap

Spørsmålet kom fra en innbygger som senere har identifisert seg med navnet Patrick. Haley skal ha blitt tatt på senga av spørsmålet.

- Vel, ikke kom med et enkelt spørsmål, skal hun ha sagt på tull, før hun fortsatte:

- Jeg tror årsaken til borgerkrigen var uenigheter om hvordan regjeringen skulle styre, friheten og hva folk kunne og ikke kunne gjøre. Hva tror du borgerkrigen kom av?, spurte hun tilbake.

Kinas president Xi Jinping var på besøk i USA og traff president Joe Biden 15. november, men den store snakkisen i etterkant av besøket har vært utenriksminister Antony Blinken. Video: AP. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Mannen skal imidlertid ha svart med at det ikke er han som stiller som presidentkandidat, hvorpå Haley fulgte opp det tidligere resonnementet sitt med å fortsette å prate om regjeringens rolle i det hele.

Svaret var ikke tilfredsstillene for 'Patrick', som videre spør hvorfor hun ikke nevner slaveriet som en årsak.

- Hva vil du at jeg skal si om slaveriet?, skal Haley da ha svart, til applaus fra flere tilstedeværende.

Presidenten svarer

På sosiale medier har Haleys håndtering av spørsmålet fått flere til å reagere. Noen kaller henne «en politisk feiging», og sier at selv en fjerdeklassing kunne svart på spørsmålet.

En annen mener svaret betyr slutten på hennes politiske karriere, mens en tredje skriver: «Vet ikke Nikki Haley at den amerikanske borgerkrigen handlet om slaveri?».

Også president Joe Biden (81) har bitt seg merke i Haleys respons. I et innlegg på X/Twitter sender han et stikk mot rivalen.

«Den handlet om slaveriet», skriver han kort.

Jaime Harrison, talsmann for det demokratiske partiet, sier til CBS at Haley har sviktet på et viktig område.

- Dette er ikke vanskelig. Å fordømme slaveri er grunnlinjen for alle som ønsker å bli president i USA, men Nikki Haley og resten av MAGA GOP kveler på ordene sine og prøver å endre historien, sier Harrison til kanalen.

Haley har ikke selv svart på kritikken.