Målt over togradersmålet for første gang

Det skjer kort tid før klimatoppmøtet i Dubai.

Jordklodens temperaturer stiger. Det viser også nye målinger. Foto: Olivier MORIN / AFP / NTB
Jordklodens temperaturer stiger. Det viser også nye målinger. Foto: Olivier MORIN / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige fredag ble jordas gjennomsnittstemperatur målt til å være den varmeste 17. november-dagen så langt registrert. Temperaturen ble målt til å være over 2 grader varmere sammenlignet med samme dato i før-industriell tid.

Det betyr at kloden for første gang var over togradersmålet, skriver CNN.

«Vårt beste estimat er at det var den første dagen der den globale temperaturen var høyere enn to grader celcius over 1850-1900 (eller før-industrielle) nivåer, på 2,06 grader celcius».

Det skriver Samantha Burgess, visedirektør i Copernicus Climate Change Service, på X.

Selskapet er en av seks tematiske tjenester som tilbys av EUs Copernicus-program, og har av hensikt å overvåke planeten og klimaet.

Enighet i verden

Under klimatoppmøtet i Cancun i 2010 ble verdenslandene enige om å begrense den globale oppvarmingen til under to grader celcius til før-industrielt nivå.

Togradersmålet ble først vedtatt av EU i 1996. Målet ble senere implementert som en del av Parisavtalen av 2015, men da ble det sagt at man måtte jobbe med å begrense oppvarmingen til «godt under to grader» - helst 1,5 grad.

USAs president Joe Biden om klimaendringer og hetebølger. Video: Reuters. Vis mer

Temperaturgrensen brukes som en tålegrense for hva kloden tåler uten for store konsekvenser, og har til nå skapt mye debatt.

Mens enkelte forskere mener det er mulig å overholde, mener andre at det skal ekstremt mye til for at det skal være mulig.

Ikke standarden

Målingen som ble gjort forrige uke betyr riktignok ikke at jorda har kommet i en permanent tilstand der to grader over før-industriell tid fra nå av er standarden.

Det er i stedet et symptom på at planeten blir varmere, og at man på sikt beveger seg i den retningen, skriver CNN. Overskrider man togradersmålet, frykter mange forskere at det blir vanskelig å reversere temperaturen.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer