USA:

Krever rask handling - signerer i dag

Utviklingen av kunstig intelligens vekker bekymring i Det hvite hus.

Joe Biden avbildet mandag 30. oktober, samme dag som han er ventet å signere en omfattende ordre. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/NTB
Joe Biden avbildet mandag 30. oktober, samme dag som han er ventet å signere en omfattende ordre. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Joe Biden (80) har lenge kritisert myndighetene i USA for å ikke ha vært godt nok forberedt i utviklingen av sosiale medier, etter å ha sett hvordan det har påvirket unges mentale helse.

Nå frykter presidenten en lik negativ utvikling rundt kunstig intelligens (KI). Presidenten skal av den grunn signere en omfattende ordre i løpet av mandag, som har til hensikt å veilede den raske utviklingen av teknologien, ifølge AP News.

- Må være raske

Ordren krever blant annet at det utvikles trygghets- og sikkerhetsstandarder, at forbrukere blir beskyttet til en tilstrekkelig grad, samtidig som den gir føderale byråer en omfattende liste for å kunne overvåke teknologiens raske utvikling, skriver nyhetsbyrået.

Ifølge BBC omtaler Det hvite hus ordren som «de mest betydningsfulle handlingene noen regjering har tatt for å fremme KI-sikkerhet».

Ifølge stabssjef i Det hvite hus Jeff Zients, skal Biden ha sagt at man ikke kan behandle denne saken i et «vanlig tempo».

- Vi må være raske, om ikke enda raskere enn teknologien selv, skal presidenten ha sagt, ifølge Zients.

President Joe Biden avslutter en pressebreif og hastes til «kriserommet» i Det hvite hus. Vis mer

Enige om tiltak

Elon Musk (52), grunnlegger av Tesla og eier av X (tidligere Twitter), er blant dem som tidlig gikk ut og advarte mot kunstig intelligens. Under et møte i Senatet advarte han mot en «sivil risiko», ifølge NBC News.

Elon Musk er bekymret over KI-utviklingen. Foto: Alain JOCARD / AFP / NTB
Elon Musk er bekymret over KI-utviklingen. Foto: Alain JOCARD / AFP / NTB Vis mer

Også Meta-sjef Mark Zuckerberg (39) har sagt seg enig i at teknologien bør reguleres, og stilte samtidig myndighetene ansvarlig for en slik regulering.

- Jeg er enig i at Kongressen bør engasjere seg om KI for å støtte innovasjon og sikkerhet, sa Zuckerberg.

Allerede i gang

Her hjemme i Norge ble det allerede i 2020 lagt frem en nasjonal strageti for kunstig intelligens, ifølge Stortinget. I 2019 la også EU ut en plan for KI-utviklingen.

Reguleringen av den raskt voksende teknologien har likevel vært omdiskutert de siste årene, særlig etter at KI-verktøyet ChatGPT ble lansert i 2022.

Tidligere i år ble G7-landene enige om regulering av teknologien.

– Reguleringene skal bevare et åpent og utviklende miljø for videreutvikling av KI-teknologi og være basert på demokratiske verdier, het det i en felles uttalelse fra ministerne på møtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer