- Kreml er bekymret for valget

Mener Putins støttespillere jobber hardt for å sensurere i forkant av neste års valg.

President Vladimir Putin avbildet 23. november. Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin/Reuters/NTB
President Vladimir Putin avbildet 23. november. Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

6. november kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at han stiller til gjenvalg under valget i mars neste år. Det var forventet, ettersom han bare to år tidligere signerte en lov som tillater ham å sitte i to perioder til.

Det er også forventet at Putin fortsetter som Russlands president. En stor andel av befolkningen støtter han, viser tall fra Statista.

Ifølge amerikanske Institute for the Study of War (ISW) skal det derimot ligge en frykt blant Putins folk. De hevder ifølge Sky News at Kreml er «uforklarlig bekymret» for utfallet av det kommende presidentvalget.

Jobber mot valgfusk

Forskningsinstituttet og tenketanken refererer til uttalelser fra Central Election Commission i Russland, som er ansvarlige for valget. De skal tirsdag ha sagt at de allerede nå ser russere, som enten har forlatt landet eller fortsatt er der, «har startet å diskreditere» det kommende valget.

Uttalelsene «ymter til at russiske myndigheter vil fortsette å intensivere sensuren mot forsøk på intern valginnblanding i forkant av presidentvalget», mener ISW.

30. september markerte Vladimir Putin ettårsdagen for annekteringen av fire ukrainske regioner. Nå hånes han for feiringen. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: X / NTB / AP Vis mer

Blant dem ISW mener Putin frykter, er russiske veteraner og familie av utplasserte russiske soldater. Sistnevnte gruppe skal ha blitt betalt av Kreml for ikke å protestere mot Putins regime, ifølge Sky News.

Mer populær enn før

Undersøkelser presentert av Statista for oktober i år, viser at Putin har en oppslutning på 82 prosent. Derfor mener ISW at «bekymringen for Putins støtte er rar».

Presidenten og hans regjering har brukt mye krefter på å blant annet rettferdiggjøre krigen i Ukraina overfor sin egen befolkning, og driver med mye sensur og propaganda for å lykkes.

Han har blant annet sagt at Ukraina er et ny-nazistisk regime, og hevdet at Ukraina driver med folkemord mot folk av russisk etnisitet, ifølge Faktisk. Mens mange russere ikke støtter krigføringen mot Ukraina, er det liten tvil om at Putin fortsatt både er populær og aktuell til å fortsette som president de fire neste årene.