- Kommer til å påvirke 40 prosent av jobbene

... og påvirke likestillingen i arbeidsmarkedet.

Teknologi har en plass i de fleste jobber i 2024. Foto: Shutterstock/NTB
Teknologi har en plass i de fleste jobber i 2024. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Teknologien har for lengst blitt en vesentlig del av arbeidslivet, særlig i velstående land, ettersom ting har blitt mer digitalisert. Den siste tiden har ny teknologi skapt stor debatt - og etter alt og dømme er den kommet for å bli.

Kunstig intelligens (KI), også referert til som AI (fra engelsk, artificial intelligence, journ.anm.), har på svært kort tid vist seg å være effektivt på mange områder. Samtidig har mange eksperter advart mot den raske utviklingen.

En ny analyse gjort av International Monetary Fund (IMF) viser at kunstig intelligens sannsynlig vil påvirke så mye som 40 prosent av alle jobber, ifølge BBC.

Store forandringer i vente

Det er riktignok i velstående land. I land med dårligere økonomi, anslås det at KI vil påvirke rundt 26 prosent av jobbene.

IMF er ikke alene om å komme med store tall. Våren 2023 antok Goldman Sachs at over 300 millioner jobber vil erstattes eller reduseres av kunstig intelligens, ifølge Forbes.

Russlands president Vladimir Putin har advart om at Vesten ikke skal få monopol på kunstig intelligens, altså AI. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Også IMF anslår at mange menneskelige oppgaver vil bli delvis eller helt erstattet av den nye teknologien, men IMFs tall er ikke bare negative.

Selskapet mener at man særlig i avanserte økonomier vil kunne dra nytte av å ta i bruk kunstig intelligens, da det vil kunne øke produktiviteten.

Går ut over likestillingen

IMFs administrerende direktør Kristalina Georgieva ber likevel om at det vises forsiktighet i bruken av KI. Hun viser til at teknologien ser ut til å på sikt forverre likestillingen på flere områder.

Det vil ifølge Georgieva særlig skje i land med dårligere økonomi.

- Mange av disse landene har ikke infrastrukturen eller folk utdannet til å kunne utnytte fordelene med KI, noe som øker risikoen for at teknologien over tid kan forverre ulikheten også mellom nasjoner, forteller hun.

Georgieva advarer mot at de som tjener minst og de eldre arbeiderne vil møte en ulempe i form av enda dårligere lønninger og et vanskeligere arbeidsliv, enn folk i høytbetalende yrker og unge folk.

OMDISKUTERT TEKNOLOGI: Ved hjelpe av VR-briller har en mor fått et «gjensyn» med sin avdøde datter. Video: MBClife Vis mer

- Det er avgjørende for land å etablere omfattende sosiale sikkerhetsnett og tilby omskoleringer for sårbare arbeidere. Ved å gjøre det kan vi gjøre omstillingen til kunstig intelligens mer inkluderende, sier hun.

Flere reguleringer

Og reguleringen av kunstig intelligens er allerede i gang flere steder i verden. EU vedtok i desember verdens første omfattende lov om regulering av kunstig intelligens.

Denne vil tre i kraft tidligst i 2025.

Teknologien har også vekket bekymring i Det hvite hus, og i oktober signerte president Joe Biden en omfattende ordre, som har av hensikt å veilede den raske utviklingen.

Det hvite hus omtalte ifølge BBC ordren som «de mest betydningsfulle handlingene noen regjering har tatt for å fremme KI-sikkerhet».