Klimasjefen «avslørt»: - Alarmerende

Sultan al Jaber leder klimatoppmøtet i FN, men høster sterk kritikk etter uttalelser.

Sultan al Jaber er i hardt vært etter uttalelser. Foto: Bryan Bedder/Getty Images North America/AFP/NTB
Sultan al Jaber er i hardt vært etter uttalelser. Foto: Bryan Bedder/Getty Images North America/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Forrige uke gikk FNs klimatoppmøte i Dubai av stabelen, med oljesjeiken Sultan al Jaber som president av årets forhandlinger. At nettopp han skal lede møtet, har av mange blitt omtalt som kontroversielt.

Flere har påstått at han ikke har av hensikt å bidra til utfasing av olje, som har blitt pekt på som nødvendig for å nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalen.

Og søndag fikk kritikerne mer å ta av, ettersom The Guardian kunne avsløre oppsiktsvekkende påstander al Jaber kom med kun én uke før klimatoppmøtet startet.

- Ingen forskning

Al Jaber deltok 21. november på et arrangement over nettet, der han ble utfordret på utfasing av olje. Det ble sagt at det er den eneste veien å gå, og vedkommende mente at hvis al Jaber forpliktet seg, som administrerende direktør av oljeselskapet Adnoc, så vil det ha stor kredibilitet.

Han var derimot uenig i utsagnet.

USAs president Joe Biden om klimaendringer og hetebølger. Video: Reuters. Vis mer

- Det fines ingen forskning der ute, eller et scenario, som sier at utfasing av fossilt brensel er det som skal til for å nå 1,5-gradersmålet, uttalte han, ifølge The Guardian.

Han fortsatte med å si at han anså 1,5-gradersmålet som sin «polarstjerne». Videre sa han at nedfasing eller utfasing av fossilt brensel er «uunngåelig» - men han mener at man må være pragmatiske om det.

- Alarmerende

Uttalelsene har ikke uventet vekket sterke reaksjoner hos klimaaktivister og forskere, som mener at det lederen av klimatoppmøtet sier er direkte feil.

Blant dem som stiller seg svært kritisk til oljesjeikens påstand, er Romain Ioualalen. Han er leder av interesseorganisasjonen Oil Change International, som jobber mot en verden fri for fossilt brensel.

Han kaller uttalelsene «alarmerende» og «benekting av forskning», og sier at det vekker stor bekymring om hans evne til å kunne lede FNs klimasamtaler, ifølge CNN.

Ploy Achakulwisut, forsker ved Stockholm Environment Institute, har selv nylig skrevet en rapport med hjelp av blant andre FNs klimapanel (IPCC) og Det internasjonale energibyrået (IEA).

Sultan al Jaber snakker under klimatoppmøtet i Dubai. Foto: Amr Alfiky/Reuters/NTB
Sultan al Jaber snakker under klimatoppmøtet i Dubai. Foto: Amr Alfiky/Reuters/NTB Vis mer

Rapporten slår fast at fossilt brensel i år 2030 er på et over dobbelt så høyt nivå enn det som er nødvendig for å holde global oppvarming til under 1,5 grader.

- Hvis IPCC og IEA ikke telles som forskning, så vet ikke jeg hva som gjør, sier Achakulwisut til CNN.

Ifølge Achakulwisut må all fossilt brensel fases ut, spesielt hvis fjerning av karbondioksid og carbonfangst og lagring ikke holder.

Forsvarer al Jaber

Under mandagens møte tok al Jaber bladet for munnen og uttalte seg om kritikken som har sirkulert over helgen.

- Vi tror på og respekterer forskning i høy grad. (...) La meg klarere hvor jeg står i henhold til forskning. Jeg tror helt ærlig at det er noe forvirring der ute, en misforståelse. Jeg er veldig overrasket over de konstante og gjentatte forsøkene på å undergrave jobben til COP28 sitt presidentskap, uttalte han, ifølge BBC.

En talsperson for klimatoppmøtet har også svart på kritikken overfor CNN. Talspersonen sier det er et forsøk på å «undergrave presidentskapets agenda».

- Sjefen for klimatoppmøtet er tydelig på at nedfasing og utfasing av fossile brensler er uunngåelig og at vi må holde 1,5 grader innenfor rekkevidde. Vi er glade for framskrittene som er tatt så langt, får kanalen opplyst.

Så langt har over 100 land krevd utfasing av olje, fremfor en nedfasing, slik flere andre jobber for. Al Jabers uttalelser er ventet å fortsette å skape diskusjoner utover mandagens klimatoppmøte.

Programleder Jeremy Seydoux er ikke imponert over stuntet til klimaaktivisten på direktesendt TV. Video: AP Vis mer

Mandag morgen ble generaldirektør for toppmøtet Majid Al Suwaidi konfrontert om Al Jabers uttalelser. Han ga uttrykk for at fokuset har blitt flyttet fra de gode tingene som skjer under toppmøtet.

Han stoler også helt og fullt på COP28-lederen.

- Han er administrerende direktør av De forende arabiske emiraters statlige selskap Adnoc, han forstår forskningen og industrien. Når det er sagt, det eneste han sa var «hvordan skal dette gjøres», uttalte han til pressen, ifølge The Guardian.