Klar beskjed til legene: - Ikke gjør det

Det svenske legemiddelverket advarer mot bruken av populær slankemedisin.

Ozempic har vist seg å være effektiv mot vektreduksjon, men nå advarer svenskene. Foto: Lee Smith/File Photo/Reuters/NTB
Ozempic har vist seg å være effektiv mot vektreduksjon, men nå advarer svenskene. Foto: Lee Smith/File Photo/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Legemiddelet Ozempic brukes vanligvis av diabetespasienter, men de siste årene har en ny gruppe kastet seg over medisinen. Den har nemlig vist seg å være effektiv for vektnedgang.

Derfor har flere etterspurt medikamentet hos sin fastlege, både i utlandet og her hjemme i Norge - og flere har fått den på resept.

Nå ber derimot det svenske legemiddelverket leger om ikke å gi ut medisinen til andre årsaker enn det medikamentet er ment for, skriver Aftonbladet.

Ber leger ikke skrive ut

- Det svenske legemiddelverket ser svært alvorlig på at kronisk syke pasienter blir stående uten medisiner på grunn av en omfattende resept utenom godkjent indikasjon, sier Veronica Arthurson, direktør for det svenske legemiddelverket.

De har diskutert å begrense forskrivningsretten, som i praksis betyr at Ozempic ikke vil gis ut med mindre den er forskrevet til en bestemt spesialistgruppe.

Cole Prochaska hevder å ha gått ned over 150 kilo helt uten operasjoner og medikamenter, og bruker nå sosiale medier til å dele sine slanketips. Video: Twitter/@3to1fitnesspro, Tiktok/@coletrane77. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Vi ser likevel at en såkalt utleveringsbegrensning ikke ville ha noen reell effekt i denne saken. Mange spesialistgrupper har behov for å kunne skrive ut diabetesmedisiner. Det svenske legemiddelverket fortsetter å vurdere muligheten for å sikre at diabetespasienter har tilgang til medisiner gjennom regulatoriske midler, sier hun videre, og fortsetter:

- Derfor appellerer vi til alle leger om å foreskrive GLP-1-reseptoragonister (legemidler for diabetes type 2, journ.anm.) foreløpig kun innenfor godkjent indikasjon, sier Arthurson.

Regelbrudd

I en undersøkelse gjort av Helfo tidligere i år, kom det frem at samtlige av de ti legene som ble tatt ut i kontroll, hadde foreskrevet Ozempic i strid med reglene.

Et av kravene for å få medikamentet på blå resept i Norge, er at pasienten samtidig går på metformin, som senker blodsukkeret.

Blant de vanligste årsakene til at de norske legene hadde foreskrevet Ozempic i strid med refusjonsreglene, var til bruk av nettopp fedmebehandling.