Kaster seg over alkoholtrend

Ny undersøkelse viser at særlig én gruppe skiller seg ut når det gjelder alkohol.

Folks alkoholvaner er i endring. Foto: Johnny Green/Pa Photos/NTB
Folks alkoholvaner er i endring. Foto: Johnny Green/Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

I Storbritannia har YouGov gjort en undersøkelse på vegne av Portman Group, der de har sett på folks alkoholvaner. Der kommer det frem at nesten halvparten av de britiske unge som er spurt, dropper alkoholen og tyr til alkoholfrie alternativer.

Det skriver Sky News.

Velger alternativer

Portman Group er regnet som en sentral regulator av markedsføring og promotering av alkoholindustrien i Storbritannia.

I den nevnte undersøkelsen oppgir 44 prosent av 18 til 24-åringer at de enten sporadisk eller regelmessig tyr til alkoholfrie alternativer. Dette er opp 13 prosentpoeng fra 2022, ifølge nettstedet.

Denne aldersgruppen viser seg dessuten å være den som drikker minst generelt. Så mange som 39 prosent oppga at de ikke drikker alkohol i det hele tatt.

Man ser en økende trend rundt alkoholfrie alternativer som Mocktails, altså alkoholfrie cocktails. I tillegg har begrep som Sober October og Dry January - eller hvit måned - blitt en del av de unges ordforråd. I løpet av disse månedene er hensikten å ikke drikke alkohol i det hele tatt.

GLIPP: Det gikk i surr for Torgeir Bjørn på direktesendt TV. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer

- Det er fint å se en ytterligere økning i populariteten til produkter med lav alkoholprosent og alkoholfrie alternativer. Dette er et ytterligere bevis på hvordan de er et viktig verktøy for å hjelpe britene, spesielt unge voksne, til å drikke ansvarlig, sier sjef i Portman Group Matt Lambert.

Føler på stort press

Til tross for at unge i Storbritannia ser ut til å ta mer avstand til alkohol, er det fortsatt preg av mindre gode alkoholvaner blant den britiske befolkningen.

For knapt to måneder siden ble det delt en annen undersøkelse, der i overkant av 10 000 hadde blitt spurt. Da oppga én av ti at de har et usunt forhold til alkohol, ifølge Sky News.

I 2023 ble det publisert en norsk undersøkelse gjort av Ipsos på vegne av Blå Kors.

Der så man også en nedgang i antall norske unge i aldersgruppen 18 til 29 år, som drikker alkohol i sosiale settinger og i hverdagen generelt. I undersøkelsen kom det imidlertid frem at drikkepresset er høyt, og nær halvparten av de spurte drikker heller på fest i stedet for å takke nei.