Nederland:

Kalles «Nederlands Trump». Nå er han valgvinner

Klarte det «ingen» trodde.

Vil forby koranen og forlate EU. Nå blir han trolig Nederlands neste statsminister. Foto: Robin Utrecht/Shutterstock/NTB
Vil forby koranen og forlate EU. Nå blir han trolig Nederlands neste statsminister. Foto: Robin Utrecht/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Partiet For Frihet (PVV) har gått til topps under det nederlandske parlamentsvalget, og ser ut til å være det ledende partiet i årene fremover, ifølge BBC.

Det betyr at partileder Geert Wilders (60) endelig har fått til det han har jobbet mot. Han kan bli Nederlands nye statsminister.

Forby koranen og forlate EU

Partiet For Frihet (PPV) har skapt mang en kontrovers i hjemlandet, og er kjent for sin innvandringsfiendtlige holdning. Ifølge AP blir han den første høyreekstreme lederen i Nederland.

Etter 25 år i politikken, og 17 år som leder av partiet, er han endelig populær nok til å ha flertall i parlamentet.

- PPV kan ikke lenger ignoreres. Vi skal styre, uttaler Wilders etter valget onsdag denne uken.

SLÅTT NED: En knapp måned etter at den nederlandske politikeren Thierry Baudet ble slått i ansiktet med en paraply ved universitetet i Gent i Belgia, har den kontroversielle partilederen blitt rammet av nok et angrep. Video: X / AP. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

BBC skriver at valgseieren har «ristet opp nederlandsk politikk» og kommer til å «sende et sjokk gjennom Europa». Det er fordi Wilders har et sterkt ønske om å trekke landet ut fra EU.

Han har også lovet velgerne å stenge grensene og å forby koranen og moskeer.

Nektet for samarbeid

Om han klarer å få til det han har lovet underveis i valgkampen er en annen sak. For å bli statsminister må han fortsatt klare å samle en koalisjon - og det trenger ikke å bli så enkelt.

De tre andre største partiene i Nederland har nemlig på forhånd utelukket at de kom til å danne regjering med Wilders parti.

Årsaken er først og fremst hans høyreekstreme politikk, skriver kanalen.

Partiet For Frihet ser ut til å kapre 37 av 150 seter i parlamentet. Det er over en dobling fra forrige valg i 2021, ifølge Politico.

Den gang vant han 17 seter.

Hvis Wilders klarer å inngå et regjeringssamarbeid og bli Nederlands statsminister, representerer det er brått politisk skifte i landet. Folkepartiet for frihet og demokrati (VVD) med Mark Rutte i spissen, har ledet landet siden 2010.