Islands statsminister skal streike

Det blir storstreik på Island.

Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) med Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) med Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uken skal tusenvis av islandske kvinner og ikke-binære ut i streik på Island.

Blant dem som skal delta er landets statsminister Katrín Jakobsdóttir, i tillegg til folk i eksempelvis fiskeriindustrien, lærere og helsearbeidere.

Hensikten med streiken er å sette lys på landets forskjeller på lønnsnivå og landets utbredte kjønnsbaserte seksuelle vold. Dette er den første streiken av sitt slag på et halvt århundre, ifølge The Guardian.

Sist gang noe lignende skjedde var i 1975, da 90 prosent av landets kvinner streiket i en hel dag for å utjevne kjønnsforskjellene. De gikk hjem fra jobb, nektet å gjøre husarbeid og målet var å bevise hvor mye en kvinne faktisk bidrar.

Fem år senere fikk landet sin første kvinnelige president.

RASER: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde en klar beskjed til Dagbladets reporter under pressekonferansen da de nye statsrådene ble presentert. Video: NTB Vis mer

Tirsdagens streik skjer til tross for at Island scoret best på World Economic Forums oversikt over land med minst kjønnsforskjeller, ifølge Statista.

Freyja Steingrimsdottír, en av de som organiserer tirsdagens streik, mener det fortsatt er mye som må gjøres til tross for landets gode rykte.

- Vi blir snakket om, Island blir snakket om, som om det er et likestillingsparadis. Men et likestillingsparadis bør ikke ha 21 prosent lønnsforskjell og 40 prosent med kvinner som opplever kjønnsbasert seksuell vold i løpet av livet. Det er ikke det kvinner verden over jobber for, sier hun ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer