Verden har fortsatt en lang vei å gå hva gjelder kreftmedisiner, men nå mener en gruppe forskere å ha gjort et «bemerkelsesverdig» gjennombrudd i behandlingen av livmorhalskreft.
Det skriver BBC.
I Norge behandles rundt 7000 kvinner hvert år for forstadier til livmorhalskreft, og i 2022 fikk 302 påvist kreftformen, ifølge Kreftforeningen.
Cellegift og stråling er blant behandlingsformene som brukes i dag.

Islands statsminister skal streike
Bruker eksisterende medisiner
Studier som nylig ble presentert under ESMO-konferansen viser at nye metoder kan reversere risikoen for å dø av sykdommen med 35 prosent, ifølge BBC.
I studien brukte forskerne allerede eksisterende og billige medisiner før de satte i gang med strålebehandling.
250 kreftsyke kvinner deltok i studien, der de var gjennom et seksukersprogram med to typer cellegift, før de deretter fikk «vanlig» strålebehandling og ukentlig kjemoradioterapi, som er en blanding mellom kjemoterapi og strålebehandling.
- Det største fremskrittet
Fem år senere var 80 prosent av de som fikk behandlingen fortsatt i livet, derav 73 prosent ikke hadde sett tegn til spredning eller tilbakefall.
I Norge lever fortsatt 82,5 prosent av de som har fått påvist og behandlet livmorhalskreft, ifølge Kreftforeningen.
- Dette er det største fremskrittet i utfall av denne sykdommen på over 20 år. Det viktige her er at pasientene er i livet og friske, uten at kreften kommer tilbake etter fem år, de har stor sjanse for å bli helt kurert og det er det som gjør dette så spesielt, uttalte Mary McCormack, som ledet studien, til BBC.