Hyller kreft-fremskritt

Største på 20 år, hevder forskerne.

En gruppe forskere mener å ha gjort gode funn etter å ha forsket på 250 kreftsyke kvinner. Foto: Lise Åserud / NTB
En gruppe forskere mener å ha gjort gode funn etter å ha forsket på 250 kreftsyke kvinner. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Verden har fortsatt en lang vei å gå hva gjelder kreftmedisiner, men nå mener en gruppe forskere å ha gjort et «bemerkelsesverdig» gjennombrudd i behandlingen av livmorhalskreft.

Det skriver BBC.

I Norge behandles rundt 7000 kvinner hvert år for forstadier til livmorhalskreft, og i 2022 fikk 302 påvist kreftformen, ifølge Kreftforeningen.

Cellegift og stråling er blant behandlingsformene som brukes i dag.

Bruker eksisterende medisiner

Studier som nylig ble presentert under ESMO-konferansen viser at nye metoder kan reversere risikoen for å dø av sykdommen med 35 prosent, ifølge BBC.

I studien brukte forskerne allerede eksisterende og billige medisiner før de satte i gang med strålebehandling.

250 kreftsyke kvinner deltok i studien, der de var gjennom et seksukersprogram med to typer cellegift, før de deretter fikk «vanlig» strålebehandling og ukentlig kjemoradioterapi, som er en blanding mellom kjemoterapi og strålebehandling.

MUNNTEIPING: Det er så langt lite forskning på fenomenet som blir mye omtalt i sosiale medier for tida. Video: Stoyblocks / Tiktok Vis mer

- Det største fremskrittet

Fem år senere var 80 prosent av de som fikk behandlingen fortsatt i livet, derav 73 prosent ikke hadde sett tegn til spredning eller tilbakefall.

I Norge lever fortsatt 82,5 prosent av de som har fått påvist og behandlet livmorhalskreft, ifølge Kreftforeningen.

- Dette er det største fremskrittet i utfall av denne sykdommen på over 20 år. Det viktige her er at pasientene er i livet og friske, uten at kreften kommer tilbake etter fem år, de har stor sjanse for å bli helt kurert og det er det som gjør dette så spesielt, uttalte Mary McCormack, som ledet studien, til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer