Hizbollah om Hamas: - Riktig, klok og modig

Kommer med første uttalelse etter at krigen brøt ut på Gaza.

Midtøsten har holdt pusten i forkant av Hassan Nasrallahs tale fredag. Foto: AP Photo/Hassan Ammar/NTB
Midtøsten har holdt pusten i forkant av Hassan Nasrallahs tale fredag. Foto: AP Photo/Hassan Ammar/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah har inntil nå forholdt seg taus om det som foregår mellom Hamas og Israel på Gazastripen.

Fredag brøt han imidlertid stillheten i en forhåndsmeldt tale, der han skylder på USA for at situasjonen i Gaza er som den er - og kommer med advarsel mot Israel.

- Kampen fortsetter

- Jeg starter med å gi mine dypeste kondolanser til familiene til de falne her i Libanon, og samtidig gratulerer vi fordi deres elskede har vunnet æren som martyrer, sier han, ifølge Al Jazeera.

Hassan Nasrallah holdt fredag tale om krigen mellom Israel og Hamas. Foto: Al-Manar/REUTERS/NTB
Hassan Nasrallah holdt fredag tale om krigen mellom Israel og Hamas. Foto: Al-Manar/REUTERS/NTB Vis mer

Samtidig sender han også sine kondolanser og gratulasjoner til de drepte på Gaza og den okkuperte Vestbredden, i tillegg til de drepte under Hamas' angrep inne i Israel - som han mener har ekspandert til flere fronter.

Nasrallah takker også alle som har vært med å kjempe, og kommer med en klar beskjed, ifølge Sky News:

- Kampen fortsetter.

Han understreker at kampen mot Israel er hundre prosent for det palestinske folket, og at det ikke har noen relasjon til andre regionale konflikter, skriver Reuters.

Det kommer også en sterk advarsel mot Israel. Hvis Israel skulle forsøke å utføre en operasjon mot Libanon, vil det være landets «største feil gjennom historien», ifølge nyhetsbyrået.

Israel har svart på uttalelsen, og oppfordrer: «Ikke test oss».

Ødeleggelsene av områder i det nordlige Gaza er synlig fra verdensrommet på satellittbilder tatt før og etter israelske luftangrep, som kom fulgte angrepene utført av Hamas 7. oktober. Video: Maxor Technologies/AP. Reporter Christina H. Korneliussen Vis mer

- Ingen negativ side

Etter alt å dømme støtter Hizbollah-lederen Hamas' aksjon mot Israel 7. oktober. Hamas tok da blant annet over 200 israelske gisler.

- Operasjonen var bra, denne hellige operasjonen var hundre prosent palestinsk og ble implementert av palestinerne. Det var ingen negativ side ved den, de kunne ikke ha gjort det på noen annen måte, mener han.

Han begrunner det med at han mener at operasjonen avslørte Israels svakheter, og mener at det ikke hadde skjedd hvis det ikke var et så stort hemmelighold rundt operasjonen som det var.

Han omtaler Hamas' angrep mot Israel som «riktig, klok og modig», og mener den kom «på riktig tidspunkt», ifølge Reuters.

Skylder på USA

Nasrallah gir videre USA skylden for det folk på Gaza nå opplever. Han mener landet bruker Israel som et verktøy, og at de ikke ønsker våpenhvile.

USA har derimot argumentert for våpenhvile, men har vektlagt at det bare vil gagne Hamas, ifølge Sky News. Landet har derimot gjentatte ganger gitt uttrykk for sin støtte til Israel.

USAs utenriksminister Anthony Blinken besøkte Israel fredag. Foto: Chris Kleponis / CNP / SplashNews / NTB
USAs utenriksminister Anthony Blinken besøkte Israel fredag. Foto: Chris Kleponis / CNP / SplashNews / NTB Vis mer

På besøk i Israel fredag, uttalte USAs utenriksminister Antony Blinken at «alt må gjøres for å beskytte sivile som havner i kryssild på Gazastripen».

Israels største trussel

Hizbollah er en islamistisk gruppe i Libanon. USA mener gruppen er en terrororganisasjon, mens EU har den på terror-listen. Hizbollah regnes som en av de største truslene mot Israel, og er kjent for å være tungt bevæpnet, og er i tillegg til Hamas støttet av Iran.

Torsdag uttalte Israel at de hadde utført et «bredt angrep» mot Hizbollah i Libanon, etter at gruppen torsdag skjøt raketter mot 19 israelske mål.

Det var stor spenning rundt Nasrallahs tale, etter at det ble kunngjort at han skulle uttale seg fredag. Flere har fryktet det verste: at Hizbollah planlegger å blande seg ytterligere inn i krigen på Gaza og gjøre at den sprer seg også til Libanon.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer