Nord-Korea:

Hevder at de testet atomvåpen under vann

Reagerer sterkt på en øvelse mellom Sør-Korea, USA og Japan.

Nord-Korea mener de har avanserte våpensystemer under vann som kan trenge seg inn på fiendtlig territorium. Foto: Kim Jae-hwan/Pool/Reuters/NTB
Nord-Korea mener de har avanserte våpensystemer under vann som kan trenge seg inn på fiendtlig territorium. Foto: Kim Jae-hwan/Pool/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Fredag morgen hevdet Nord-Korea at de har testet atomvåpen under vann i Japanhavet. Det kommer frem via det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Undervannssystemene skal ha blitt testet som en protest mot at Sør-Korea, USA og Japan denne uken hadde en felles militærøvelse, der et amerikansk, atomdrevet hangarskip deltok, melder KCNA.

Øvelsen, som Nord-Korea har kalt «panisk», varte ifølge Reuters frem til onsdag.

Under utvikling

Landet anser øvelsen som en stor trussel, og advarte mot at det kan få katastrofale konsekvenser. Nord-Korea viste derfor muskler med systemet de kaller «Haeil-5-23», som ifølge landets forsvarsdepartement fortsatt er under utvikling.

Nord-Korea hevdet i fjor vinter at de hadde gjort flere tester av det de da kalte en undervanns-atomangrepsdrone. De hevdet den gang at den kunne utløse en «radioaktiv tsunami».

Det har derimot blitt sådd tvil om hvorvidt landet i det hele tatt har slike våpen.

OPPSKYTING: Nord-Korea testet mandag en ny interkontinental rakett. En rekke land, inkludert Norge, fordømmer oppskytingen på det sterkeste, og kaller det «et skamløst brudd på resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd». Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet. Video: AP Vis mer

At Nord-Korea tester våpensystemer under vann som en reaksjon på fiendenes øvelser, er riktignok ironisk. Ifølge Sør-Korea, USA og Japan var nemlig ukens øvelser en reaksjon på Nord-Koreas oppskytning av en hypersonisk rakett forrige uke.

Gjør situasjonen verre

Situasjonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea fortsetter å være betent, og det er lite tegn til forsoning. Avtaler er blitt skrotet, og i stedet for å trappe ned, trapper begge landene opp.

Nord-Korea mener at ukens øvelse ikke er et steg mot en mer fredlig relasjon mellom nord og sør. Tvert imot mener landet at øvelsen bidro til å ytterligere destabilisere den regionale situasjonen, ifølge BBC.

Kim Jong Un gikk så langt som å erklære Sør-Korea som landets «hovedfiende» tidligere denne uken.

Utgjør ingen betydelig trussel

Man vet ikke stort om våpensystemene Nord-Korea hevder å sitte på og teste i ny og ne. Landet har selv hevdet at undervannsvåpnene har evnen til å snike seg inn i fiendtlig territorium og skape store eksplosjoner under vann.

Våpnene vil likevel ikke bli ansett som den største trusselen Nord-Korea har. I hvert fall ikke ifølge Ahn Chan-il, en avhopper som ble forsker ved World Institute for North Korea Studies.

Her trosser Nord-Koreas leder Kim Jong-un amerikanske råd om å ikke samarbeide med Vladimir Putin - ankom den russiske grensebyen Khasan i pansret tog før samtaler. Video: AP / Twitter Vis mer

- Nord-Koreas forsvarsvitenskapelige nivå tatt i betraktning og det faktum at våpenet fortsatt er i utviklingsstadiet, så er det ennå ikke på et stadium der det utgjør en betydelig trussel, sier Chan-il til nyhetsbyrået AFP, ifølge BBC.