Ny rapport:

Her er det best å være kvinne

Norge har falt flere plasser.

Skandinavia scorer høyt, men Norge faller på listen. Foto: Erik Johansen / NTB
Skandinavia scorer høyt, men Norge faller på listen. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble årets Women, Peace and Security-indeks (WPS Index) presentert i New York.

Indeksen gir en oversikt over hvor det er best å være kvinne, og er blitt laget av Georgtown institutt for kvinner, fred og sikkerhet, med hjelp fra det norske institutt for fredsforskning i Oslo, med støtte fra det norske utenriksdepartementet.

Årets indeks tar utgangspunkt i 177 land og vurderer hvordan de håndterer inkludering, rettferdighet og sikkerhet for kvinner.

Nederst på listen finner man Afghanistan, skriver PRIO. Det er der det ifølge rapporten står dårlig til med inkludering av kvinner i blant annet utdanning, arbeidsliv og økonomi. Landet har også et høyt antall tilfeller av vold i nære relasjoner.

I land som scorer høyt på indeksen, er fellesnevneren at det er fredfult, demokratisk og at landene klarer å omstille seg til klimaforandringer.

Her havner Norge som nummer syv på listen, forbigått av Island, Luxemburg, Finland, Sverige, Sveits - og øverst på tronen er Danmark.

Norge kommer med andre ord dårligst ut blant de skandinaviske landene. Vår nabo i sør er derimot årets vinner.

Dette betyr at Norge har falt flere plasser siden forrige index ble publisert. Landet har flere ganger toppet listen.

Elena Ortix, som leder prosjektet, er klar på at indeksen er en god kilde til å vite hvordan man fremover skal jobbe med likestilling mellom menn og kvinner, ifølge EuroNews.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer