- Henretter i et alarmerende tempo

Krever stans av alle henrettelser.

FNs generalsekretær Antonio Guterres er langt fra fornøyd med Irans straffesystem. Foto: Khaled Desouki/AFP/NTB
FNs generalsekretær Antonio Guterres er langt fra fornøyd med Irans straffesystem. Foto: Khaled Desouki/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en ny FN-rapport kommer det frem at Iran hittil i år har henrettet minst 419 mennesker. Generalsekretær Antonio Guterres mener landets henrettelser skjer «i et alarmerende tempo», ifølge ABC News.

Blant henrettelsene skal syv ha vært menn som deltok i demonstrasjonene som brøt ut, i tilknytning dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini. Hun ble hentet inn av iransk moralpoliti høsten 2022, for ikke å ha hatt på seg hijaben i tråd med landets standarder.

Det brøt ut demonstrasjoner verden over, etter at Masha Amini døde mistenkelig etter å ha blitt tatt av Irans moralpoliti i fjor høst. Her demonstreres det i Berlin i oktober 2022. Christian Mang/Reuters/NTB
Det brøt ut demonstrasjoner verden over, etter at Masha Amini døde mistenkelig etter å ha blitt tatt av Irans moralpoliti i fjor høst. Her demonstreres det i Berlin i oktober 2022. Christian Mang/Reuters/NTB Vis mer

Ifølge rapporten skal ingen av disse syv ha fått en rettssak som oppfylte kravene for rettferdig rettsprosess, i tråd med internasjonal menneskerettighetslov.

Gueterres uttrykker videre en dyp bekymring over det han kaller «mangel på transperente og uavhengige undersøkelser av rapporterte menneskerettighetsbrudd» i landet.

Han går hardt ut mot landets praksis av å bruke nasjonal sikkerhet som en rettferdiggjøring av Irans restriksjoner på menings- og ytringsfrihet.

IRAN: Et forlovet par ble 29. januar dømt til 10,5 års fengsel etter å ha publisert dansevideo på Instagram. Reporter: Anabelle Bruun, Dagbladet TV. Video: Instagram, @zhatiis / NTB Vis mer

I rapporten kommer generalsekretæren med en rekke krav til landet, deriblant at Iran må garantere retten og sikkerheten til protester, og retten til rettferdige rettsprosesser.

Han oppfordrer deretter til en umiddelbar stans av alle henrettelser, ber landet om å avskaffe dødsstraff og å løslate alle som er arrestert vilkårlig, «inkludert kvinner, barn, menneskerettighetsforkjempere, advokater og journalister», som lovlig har utøvd menings- og ytringsfriheten sin.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer