Gjorde spesielt funn på Auschwitz: - Falt nesten i bakken

Et lite stykke historie tas frem.

Nye funn gjøres fortsatt på den tyske konsentrasjonsleiren. Foto: Adrian Langtry/Shutterstock/NTB
Nye funn gjøres fortsatt på den tyske konsentrasjonsleiren. Foto: Adrian Langtry/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da komponisten Leo Geyer besøkte den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz i 2015, gjorde han et unikt funn som skulle vise seg å bli et helt spesielt prosjekt.

Han var i utgangspunktet der på oppdrag for for å komponere et musikkstykke for den avdøde holocausteksperten Martin Gilbert, som gikk bort samme år. Under besøket fikk han tips fra en museumsansatt om gamle notebøker fra krigstiden.

I årene etter har Geyer jobbet med å restaurere stykkene så godt det lar seg gjøre - og neste uke vises de frem for aller første gang, skriver CNN.

I vantro over funnet

Det var flere orkestre på konsentrasjonsleiren. De besto av fanger, som spilte det de hadde tilgang på. På et tidspunkt skal det ha vært seks aktive orkestre.

- Jeg visste at det var orkestre ved Auschwitz og det var de vi pratet om, fordi som en musiker er det noe som interesserer meg veldig, forteller Geyer til kanalen.

Det offisielle Auschwitz-Birkenau-museet oppfordrer folk til å vise respekt når de besøker den tidligere tyske, nazistiske konsentrasjonsleiren. Bilder: NTB og Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Det var i denne sammenhengen at den ansatte ved museet kom inn på de gamle notebøkene.

- Jeg falt nesten i bakken når han fortalte det. Jeg kunne ikke tro at noe sånt hadde gått nesten ubemerket hen i nesten 80 år, fortsetter han.

En avansert jobb

Ifølge Geyer ble det raskt forståelig hvorfor notene hadde vært uberørt. Da han kom for å hente dem, var det 210 stykker i variert stand. Musikken hadde nesten blitt ødelagt, og det som gjensto var som flere ødelagte puslespill som var blandet sammen, forteller han til kanalen.

Etter mange år med jobbing, har han derimot satt opp forestillingen «Orchestras of Auschwitz», som vises i London mandag 27. november på Sadler's Wells teater.

- Vi arrangerer denne begivenheten for å øke bevisstheten og få finansiering, slik at vi kan fullføre resten av jobben og presentere alle stykkene slik at folk kan høre denne musikken over hele verden, sier Geyer.