Thailand:

Gjør helomvending

Legaliserte cannabis i 2022.

Thailand vedtok i 2022 å legalisere cannabis, som første land i Asia til å avkriminalisere bruk. Foto: Jack Taylor/AFP/NTB
Thailand vedtok i 2022 å legalisere cannabis, som første land i Asia til å avkriminalisere bruk. Foto: Jack Taylor/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

I høst fikk Thailand en ny regjering, etter mange uker med uenigheter om hvordan de skulle forme en koalisjon. De ble enige til slutt - og nå starter de året med å snu opp-ned på forgjengernes politikk.

I 2022 vedtok nemlig landets gamle regjering å avkriminalisere bruken av cannabis, som det første asiatiske landet til å gjøre dette. Det var dermed lov å selge, kjøpe og bruke cannabis.

Nå går derimot den nye regjeringen inn for å forby rekreasjonsbruk, skriver CNN.

Kaller det et narkotikaproblem

Landets helsedepartement har levert et lovforslag, der skyhøye bøter eller fengsel på opp mot ett år beskrives som straff. Regjeringen ønsker derimot å fortsette å tillate medisinsk bruk.

Det ble først tillatt i Thailand i 2018.

De nye forslagene forbyr også å reklamere for og selge alle typer cannabisprodukter som ikke er ment for medisinsk bruk. Det som til nå har blitt en populær industri i landet, blir altså ulovlig.

BLE STOPPET: Politiet grep inn da Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk avholdt en aksjon utenfor politihuset på Grønland i Oslo. Foto: Twitter Vis mer

En av årsakene til lovforslaget er at statsminister Srettha Thavisin mener at Thailand har et narkotikaproblem.

Festivaler, kafeer og spa

Siden cannabis ble avkriminalisert, har tusenvis begynt å dyrke cannabis rundt om i Thailand. Det har blitt populært med cannabisrelaterte kafeer og spa. I Bankok har det også blitt avholdt cannabis-festivaler - som også har vært svært populært for turister.

Fordi produksjonen, salget og bruken raskt strakk seg lenger enn myndighetene klarte å kontrollere, begynte politikerne å ymte om at strengere reguleringer må på plass, ifølge Forbes.

Dessuten har landets tidligere helseminister, som var en stor pådriver mot avkriminalisering, sagt at hensikten aldri var å la turister røyke hasj som de ønsket i all offentlighet.

Slik ble det derimot, til tross for at det i utgangspunktet fortsatt var ulovlig.

- Thailand vil promotere cannabis for medisinsk bruk. Vi har aldri hatt som hensikt å anbefale folk å bruke cannabis for rekreasjon eller på noen måte som kan irritere andre, har Anutin Charnvirakul fortalt CNN.