- Forurensing drepte en halv million i EU i 2021

Mener flere liv kunne ha blitt spart.

Forurensing er et stort problem i EU. Foto: Snapshot/Future Image/C Hardt/Shutterstock/NTB
Forurensing er et stort problem i EU. Foto: Snapshot/Future Image/C Hardt/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Nye estimater fra European Environment Agency viser at mer enn en halv million mennesker mistet livet i EU-land i 2021. Det ser EUs miljøkommisær Virginijus Sinkevičius på som et massivt problem.

- Tallene frigitt i dag av EEA, minner oss om at luftforurensning fortsatt er det største miljøhelseproblemet i EU, sier han, ifølge The Guardian.

Kunne vært spart

253 000 dødsfall skal ha skjedd som følge at høye konsentrasjoner av fine partikler kjent som PM2.5. Nivåene av folk ble utsatt for var høyere enn Verdens helseorganisasjon (WHO) sine grenseverdier.

Undersøkelsene viser også at ytterligere 52 000 dødsfall skyldtes for høye nivåer av nitrogendioksid. Hovedkilden til dette er biltrafikk, tungtransport og skipsfart. Ozoneksponering skal ha ført til 22 000 dødsfall.

EEA mener at mange liv kunne vært spart, hvis luftkvaliteten var litt bedre.

Bedrer livskvaliteten

For første gang har EEA, i tillegg til å se på rene dødstall, målt i hvor stor grad luftforurensingen påvirker ulike sykdommer. Ved å senke forurensingen, kom de frem til at lungekreftpasienter ikke opplever en stor endring.

Folk med astma og kols, derimot, har trolig en stor gevinst av at luftkvaliteten blir litt bedre.

- Når folk får lungekreft, dør de ofte raskt. Når det gjelder andre sykdommer som astma, men også diabetes og kols, ser det (å bedre luftkvaliteten, journ.anm.) ut til å være en god bidragsyter til at de skal kunne leve bedre med tilstanden, sier Sinkevičius.

Verdens helseorganisasjon strammet inn reglene for luftkvalitet i 2021, og i september stemte EU over å gjøre det samme. Det ble bestemt at disse bestemmelsene skal innføres også i EU, men utsettes til 2035, ifølge The Guardian.