Finland:

Forbereder stenging av grensen mot Russland

- Må bli tatt seriøst, sier Finlands statsminister om situasjonen.

Jonas Gahr Støre og Finlands statsminister Petteri Orpo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / POOL
Jonas Gahr Støre og Finlands statsminister Petteri Orpo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om lag 60 mennesker som ikke har oppholdstillatelse i Schengenområdet, har det siste døgnet tatt seg inn til den finske grensen gjennom Russland. Det opplyser finske grensevakter, ifølge Reuters.

Antall asylsøkere som ankommer Finlands grense fra Russland «har økt betraktelig», sier landets innenriksminister Mari Rantanen tirsdag.

Nå ønsker regjeringen å ta grep.

Det skal i all hovedsak være snakk om afrikanske og asiatiske asylsøkere, som blir sluppet inn mot den finske grensen av russiske grensevakter. Russerne ha endret måten de håndterer asylsøkere på, noe Finland ikke er fornøyd med.

- Finlands regjering vil respondere på situasjonen og forberede seg på en potensiell eskalering, sier Rantanen.

ATOMØVELSE: Det russiske forsvarsdepartementet deler video av at de trener på gjengjeldelse av atomangrep. Video: Russlands forsvarsdepartement. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Innenriksministeren sier videre at hun håper at Russland vil gå tilbake til sine tidligere metoder, der de ikke lar folk uten gyldig Schengen-visa komme til den finske grensen.

Også landets statsminister Petteri Orpo har uttalt seg om situasjonen. Tirsdag ettermiddag sier han at regjeringen «ønsker å sørge for sikkerheten på den østlige grenseovergangen».

Han sier at Russlands handlinger «må bli tatt seriøst», og fortsetter:

- Det er åpenbart at disse folkene blir hjulpet til grensen. Russiske grensevakter har eskortert og transportert folk til grensen, skal han ha sagt, ifølge Reuters.

- Det nye lovverket gir oss verktøy til å kunne forhindre det i å skje.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer