Forbereder seg på flom av asylsøkere

Tar grep etter nabolandets beslutning.

Finland har besluttet å stenge alle grenseovergangen. Det har fått Estland til å forberede seg. Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva/Reuters/NTB
Finland har besluttet å stenge alle grenseovergangen. Det har fått Estland til å forberede seg. Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Tirsdag denne uken varslet Finlands statsminister Petteri Orpo at landet stenger alle grenseoverganger mot Russland, etter splid om asylsøkere.

Finske grensevakter har den siste tiden sett en endring i Russlands måte å håndtere asylsøkere på, og hevder at russiske grensevakter frakter asylsøkere uten lovlig oppholdstillatelse i schengenområdet til den finske grensen.

Finske myndigheter har kalt det et «hybridangrep» og har sett seg nødt til å ta strenge grep. Det kan derimot gå hardt utover nabolandet i sør.

Stiller forberedt

Estland grenser også til Russland, og forbereder seg nå på en «migrasjonsflom», forteller landets innenriksminister Lauri Läänemets til Euronews.

- Finlands beslutning om å stenge alle grenseovergangene på den østlige grensen trenger ikke å bety at migrasjonspresset fra Russland automatisk kommer til vår grense, sier Läänemets til nettstedet.

Flere i landet har foreslått at også Estland bør stenge grensene, noe innenriksministeren ikke mener er den beste tilnærmingen. De har ikke merket en økning i asylsøkere ennå, men er forberedt.

Finland stenger grensene etter det statsministeren beskriver som en «hybrid angrepsoperasjon» mot Europas østlige grense. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Vi anser det definitivt som et sannsynlig scenario, så vi har gjort alle forberedelser i tilfelle en migrasjonssmitte til estiske grenser og grensepunkter.

Mener Russland straffer Finland

Finske myndigheter mener Russland straffer Finland som følge av landets ønske om å gå inn i Nato. Finland stengte syv av åtte grenseoverganger i midten av november, som følge av en stor økning asylsøkere som tok seg til grensen via Russland.

Fra og med onsdag stenger også den åttende og siste grenseovergangen. Bare godstog får lov å ta seg over grensen.

- Finland har en stor grunn til å mistenke at innreise (av asylsøkere, journ.anm.) er organisert av en annen stat, uttalte statsministeren tirsdag, ifølge AP.

Han fulgte videre opp med at dette er Russlands måte å legge press på Finland på, hvorpå han sa «det vil vi ikke akseptere».

- Vi godtar ikke noen forsøk på å undergrave vår nasjonale sikkerhet. Russland har forårsaket denne situasjonen, og kan også stoppe den, sa han.