Filmet for første gang

Ble oppkalt etter Sir David Attenborough. Nå er den fanget på film - til forskernes store lettelse.

Det har inntil nå vært fryktet at arten var utryddet. Foto: Handout / EXPEDITION CYCLOPS / AFP) / NTB
Det har inntil nå vært fryktet at arten var utryddet. Foto: Handout / EXPEDITION CYCLOPS / AFP) / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gruppe forskere ved Universitetet i Oxford har gjort en gledelig oppdagelse, etter at de reiste ned til Indonesia. De har nemlig fanget Attenborough's langnebb echidna på film, skriver BBC.

Dette er det første beviset på flere tiår på at arten fortsatt eksisterer.

Skal ha levd med dinosaurene

Arten er en type pattedyr som forskerne lenge har fryktet skulle være utryddet. Den er spesiell med sin piggete pels og lange nebb, og har blitt omtalt som «en levende fossil».

Det anslås at arten har levd i over 200 millioner år - og streifet rundt med dinosaurene. Det eneste beviset man har hatt for at denne arten har levd på jorda, skal inntil nå ha vært et dødt eksemplar som har vært stilt ut på et museum i flere tiår, ifølge kanalen.

Dypt inne i de indonesiske fjellene gjorde forskergruppen fra Oxford det spesielle funnet. Foto: Handout / EXPEDITION CYCLOPS / AFP / NTB
Dypt inne i de indonesiske fjellene gjorde forskergruppen fra Oxford det spesielle funnet. Foto: Handout / EXPEDITION CYCLOPS / AFP / NTB Vis mer

Ifølge dr. James Kempton, som deltok på ekspedisjonen til Indonesia, var forskerne «euforiske» da de oppdaget dyret i Cyclops-fjellene.

- Jeg tuller ikke når jeg sier at det skjedde på det aller siste minnekortet vi så på, fra det aller siste kameraet vi hentet inn, på den aller siste dagen av ekspedisjonen vår, forteller han til BBC.

Veldig fornøyd

Det er med andre ord ren flaks at man nå har fanget dyret på film. Dyret er oppkalt etter den britiske programlederen Sir David Attenborough (97), som er kjent for sin store kunnskap og fascinasjon av dyreriket og naturen.

Sir David Attenborough ble tildelt St. Michael og St. George-orderen i 2022. Foto: Jonathan Brady/Pool via AP/NTB
Sir David Attenborough ble tildelt St. Michael og St. George-orderen i 2022. Foto: Jonathan Brady/Pool via AP/NTB Vis mer

Han skal ha vært «veldig fornøyd» da han fikk beskjeden om at arten ikke var utryddet.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer