- Et folkemord

Palestinas president Mahmoud Abbas kommer med sterke ord i ny tale.

Palestinas president Mahmoud Abbas. Her med Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: AP Photo/Christophe Ena/Pool/NTB
Palestinas president Mahmoud Abbas. Her med Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: AP Photo/Christophe Ena/Pool/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag holdt Palestinas president Mahmoud Abbas tale. Det gjorde han i anledning 35-årsjubileet av Palestinas uavhengighetserklæring som ble holt på Vestbredden.

Da kom han med harde ord om det som skjer på Gazastripen - og kaller Israels handlinger et «folkemord», ifølge Al Jazeera.

Krig mot palestinernes eksistens

- Vi står i en barbarisk krig av aggresjon og et folkemord av folket vårt på Gazastripen og på Vestbredden, uttaler Abbas onsdag.

Siden krigen brøt ut 7. oktober, har over 11 000 palestinere blitt drept på Gazastripen. To tredjedeler av de drepte skal være barn og kvinner.

- Det er en krig mot palestinernes eksistens, mot den palestinske nasjonalidentiteten, identiteten av landet og dets innbyggere, sier han videre, og fortsetter:

PROTEST: Store folkemengder med Palestina-flagg har møtt opp på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Det merket man også på innsiden av Stortinget. Vis mer

- Palestina er vårt eneste hjemland, som vi ikke aksepterer at er et alternativ. Hvis det er noen som må forlate landet vårt, så er det okkupasjonen og bare den, skal han ha sagt.

Får reise ut

I løpet av de siste ukene har det blitt jobbet hardt med å få ut folk fra Gazastripen. Nordmenn som oppholder seg der har enn så lenge ikke blitt hentet ut.

Onsdag skal derimot 51 nordmenn endelig bli hentet ut fra Gazastripen, opplyser Utenriksdepartementet.

De kommer ut gjennom den egyptiske grenseovergangen fra Rafah, der de blir møtt av et eget team fra UD, ifølge NTB.

– Dette er mennesker som har vært gjennom en ekstrem påkjenning. Mange av dem barn. Det viktigste vi kan gjøre, er å forsikre dem om at de er i trygghet nå. De skal få den hjelpen de trenger, sier Cecilie Skjennald, talsperson for UD.

Av de 51 som blir hentet ut onsdag, er 27 barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer