Emiratene avslørt fra verdensrommet

Satellittbilder viser oppsiktsvekkende funn.

Oljetopp er avslørt i forkant av klimatoppmøtet i Dubai. Jeff McIntosh/The Canadian Press/NTB
Oljetopp er avslørt i forkant av klimatoppmøtet i Dubai. Jeff McIntosh/The Canadian Press/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

30. november starter FNs klimatoppmøte i Dubai, der verdenslandene skal møtes og diskutere fremtidens klimapolitikk. Uker før toppmøtet, anklages nå arrangørlandet for ikke å overholde tidligere klimaavtaler.

De forente arabiske emirater skal nemlig ha blitt avslørt av satellitter, skriver The Guardian.

Driver med fakling

Sultan Al Jaber, administrerende direktør i det statlige oljeselskapet Adnoc, er ventet å lede de internasjonale forhandlingene i Dubai. På samme tid skal selskapet hans være blant de som driver med daglig fakling.

Fakling er brenning av utvunnet gass, som ikke fanges opp eller selges. Prosessen slipper ut store mengder karbondioksid, og blir av Verdensbanken omtalt som «sløsende og forurensende».

Sultan Al Jaber er også Emiratenes industriminister. Foto: Ueslei Marcelino/File Photo/File Photo/NTB
Sultan Al Jaber er også Emiratenes industriminister. Foto: Ueslei Marcelino/File Photo/File Photo/NTB Vis mer

På ett av selskapets felter, ble det faklet gass på mer enn 99 prosent av dagene i perioden 2018 til 2022. Det viser bilder fra en satellitt, iføle data publisert for Guardian by the Center for Reasearch on Energy and Clean Air (Crea).

Fakling sies å være årsaken til opp mot to prosent av de totale drivhusgassutslippene.

Ber landet skjerpe seg

Av 32 olje- og gassfelt i Emiratene som ifølge sattellittbildene driver med fakling, skal fire av feltene ha faklet 97 prosent av dagene data var tilgjengelig - som er dager med oppholdsvær. Dette er de fleste dager, ifølge avisen.

Hubert Thieriot har vært med å hente ut dataene. Han mener de er på tide at landet tar klimakrisen på alvor.

- Som vertskapet av den kommende COP28 (Klimatoppmøtet, journ.anm.), er det kritisk at De forente arabiske emirater styrker og respekterer forpliktelsene sine, hvis de ønsker å ha en ledende rolle i å redusere fakling, sier han til The Guardian.

En talsmann for Adnoc hevder at funnene er «misvisende», og mener videre at satellittene kanskje ikke klarer å skille mellom fakling og pilotlys, som er en liten gassflamme av naturgass.

Dubai forbereder seg på å arrangere FNs klimatoppmøte. Foto: Rula Rouhana/Reuters/File Photo/NTB
Dubai forbereder seg på å arrangere FNs klimatoppmøte. Foto: Rula Rouhana/Reuters/File Photo/NTB Vis mer

Det avslår derimot Paul Balcombe, forsker ved Queen Mary-universitetet i London.

- Du ser vanligvis ikke pilotlys fra verdensrommet, sier han, og legger til at politlyset i så fall må være veldig stort - noe som igjen vil være et problem når det kommer til unødvendige utslipp.

- Kan ikke stoles på

Da det ble kjent at Al Jaber skulle lede de kommende klimaforhandlingene, skapte det furore blant klimaaktivister, ifølge CNBC.

- Dette er verre enn å la reven styre hønsehuset, har klimaaktivisten Teresa Anderson uttalt.

Etter at de nevnte satellittdataene avslørte store mengder fakling, har også Pascoe Sabido i forskningsgruppen Corporate Europe Observatory stilt seg kritisk til situasjonen.

- Disse dataene viser hvor meningsløse olje og gass-selskapers forpliktelser er, når de er frivillige og skal selvrapporteres. Industrien kan ikke stoles på som en partner når det kommer til utfasing av fossile brensler, noe som er årsaken til hvorfor de ikke bør være en del av klimaforhandlinger, og i hvert fall ikke styre dem, sier han ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer