Ellevill forskjell i temperaturene

Kulden fortsetter i Skandinavia.

Mens nordlige Europa er farget blått, er de sørlige delene røde. Foto: Meteorologisk Institutt
Mens nordlige Europa er farget blått, er de sørlige delene røde. Foto: Meteorologisk Institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

I Norge har flere regioner denne uken fått kjenne frosten bite, med grader ned mot 30 minus i eksempelvis Karasjok og Kautokeino. Også i de sørlige delene av landet ventes sprengkulda å fortsette, med varslet 20 minusgrader i hovedstaden til helgen.

I nabolandet Sverige ble det natt til onsdag målt den kaldeste natten på 25 år, med temperaturer nede i 43,6 minusgrader i Nord-Sverige.

Situasjonen i sørlige Europa, er derimot helt annerledes.

Store temperaturforskjeller

For hvis du har oppholdt deg i Kvikkjokk eller Årrenjarka i Sverige, der det ble målt ned i 40 minus, og nå reiser en tur ned til eksempelvis spanske Málaga, vil du oppleve et temperatursjokk uten sidestykke.

Ifølge Meterologisk institutt er det 60 grader som skiller de kaldeste og varmeste stedene i Europa for øyeblikket.

Det skriver meteorologene på X.

«Denne uka er det store temperaturkontraster i Europa. Nord i Sverige har det allerede vært målt -40 grader, og sør i Spania er det omkring 20 grader midt på dagen», skriver de.

Bergens Tidende har også omtalt saken.

Snøkaos

På værkartet er bortimot hele Skandinavia farget blått, der deler av Norge til og med er mørkeblått. Det er likevel ikke bare iskaldt, da det på vestlandet ligger rundt null grader onsdag.

På Østlandet blir kulden verst mot helgen, mens det til nå har vært snøfall som har skapt problemer. Store mengder snø har skapt mye forsinkelser de siste dagene - og folk har blitt rådet til å ta hjemmekontor der det er mulig.

Snøkaoset på Sørlandet fører til flere problemer. Her må ambulansepersonell grave for å komme seg fram til en pasient. Video: NTB / Sørlandet Sykehus Vis mer

Onsdag har også flere sørlandskommuner måttet ta grep. Ikea i Sørlandsparken holder stengt på grunn av snø, og i løpet av onsdag formiddag har det kommet flere meldinger om at skoler velger å holde stengt inntil videre.

I Kristiansand oppfordres barn også til å holdes hjemme fra barnehage og SFO.