Eksporterer «luksusis» fra Grønland til barer i Dubai

Du kan nyte en drink i solnedgangen med eldgammel is.

Fremmes som de reneste isbitene i verden. Foto: Ulrik Pedersen/NurPhoto/Shutterstock/NTB
Fremmes som de reneste isbitene i verden. Foto: Ulrik Pedersen/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Drømmer du om å sitte på en bar i Dubai med en iskald drink i hånda? I så fall kan det hende du får en smak av isbre fra Grønland.

Selskapet Arctic Ice eksporterer nemlig det de selv kaller «det reneste vannet på jorda» i frosset tilstand ned til De forente arabiske emirater, skriver The Guardian.

Mottar trusler

Det er ikke før nå nylig at de første tonnene med is ble fraktet til Emiratene. Det til tross for at selskapet startet opp i 2022.

«Etter mange år med planlegging, er vi endelig klare til å servere dere isen vår, som er av en kvalitet som er så uhørt at vi nesten ikke kan tro det selv», skrev selskapet på Instagram i november.

«Fra hjertet av eldgamle isbreer til langt vekk - vi har nå muligheten til å dele dette vidunderet med dere», skrev de videre.

Arctic Ice har fått massiv kritikk etter oppstarten, fra folk som mener de i stedet for å selge frossent vann fra isbreene, bør bidra til å bekjempe klimakrisen. De skal også ha mottatt trusler.

Selskapet forsøker imidlertid å betrygge skeptikerne.

- Å hjelpe Grønland med den grønne omstillingen er faktisk det jeg mener jeg ble skapt for å gjøre. Vi har en agenda i dette selskapet, men vi har kanskje ikke kommunisert det godt nok, forteller medeier Malik V. Rasmussen til avisen.

Han argumenterer for at isen de bruker er miljøvennlig og av sosial verdi. Den hentes ut fra allerede løsnede isblokker, og for å finne den perfekte isen, ser de etter en spesiell type is som verken har vært i kontakt med bunnen eller toppen av isbreen.

Den skal blant annet ha mindre luftbobler i seg, og smelter derfor saktere.

Vil gi lite avtrykk

Denne type is skal ifølge Rasmussen være vanskelig å finne. Derfor er den kanskje også ekstra eksklusiv å få i drinken sin.

UVANLIG: Isbreen sto urørt i nærmere 60 år, nå beveger den seg 100 gangere raskere enn normalt. Video: Denali National Park via Facebook. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

Når nok is er samlet opp, fraktes den først til Danmark med et islandsk shippingselskap, før det blir lastet på et nytt skip fra Danmark til Dubai. Det selges isen gjennom det lokale selskapet Natural Ice.

Arctic Ice forteller at de jobber kontinuerlig med å bli helt karbonnøytrale, og vil gjennom teknologi legge fra seg så få klimaavtrykk som mulig.