Klima er høyt oppe på listen over ting man ønsker å få under kontroll. Økte temperaturer har lenge skapt bekymring - særlig når det gjelder issmelting og et økt havnivå.
Isen på Antarktis blir nøye fulgt med på, der man særlig i Vest-Antarktis har observert at smelteprosessen går raskere. Dette har skapt bekymring blant forskere, og ny rapport er langt fra et plaster på såret.

Greta Thunberg siktet i London
Ifølge NBC News viser en av de mest omfattende forsøkene så langt på å forutsi utfallet av global oppvarming, at det er lite mennesker kan gjøre.
Må tilpasse oss
Det gjelder særlig når det kommer til å stoppe smeltingen av ishyllene på Antarktis.
Rapporten, som ble publisert i Nature Climate Comminications mandag, er ifølge nettstedet «en full advarsel om at et av de verste scenarioene for havnivåstigning som forskerne har advart om siden 1970-tallet, mest sannsynlig er i gang og at lite kan gjøres for å stoppe det».
Studien forsøker å skape en modell ut av den usikre atmosfæren og havprosessene som kan føre til nettopp issmelting. Den svarer imidlertid ikke på alle variablene som kan spille inn.
Blant dem er hvordan klimagassutslippene våre til dags dato vil bidra til smelting og hvor raskt det vil skje.
Kaitlin Naughten, som leder studiet, er derimot klar i sin tale.

Funn av død person etter skipskollisjon
«Det ser ut til at vi har mistet kontrollen over ishyllesmeltingen på Vest-Antarktis i det 21. århundret. Smeltingen av isen på Vest-Antarktis er en konsekvens av klimaendringene som vi mest sannsynlig bare på tilpasse oss», sier hun, ifølge ABC News.
Hun legger til at kystmiljøer enten må klare å bygge seg rundt havstigingen, eller flytte på seg.
Reversibel ennå
Dette er riktignok en langt dystrere rapport enn det forskerne i det NORCE-koordinerte EU-prosjektet TiPACC kunne fortelle om tidligere i høst. Ifølge prosjektleder Petra Langebroek kom forskergruppen frem til at isen ikke har nådd et vippepunkt ennå, ifølge Forskning.no.
- Issmeltingen vi ser i Amundsen-havet i Vest-Antarktis, er ikke fordi vi har passert et vippepunkt, men fordi vi har et for varmt klima, oppsummerer Langebroek.
Ved å ta utgangspunkt i dagens klimasituasjon, kom de frem til at issmeltingen på Antarktis enn så lenge er reversibel. Situasjonen er likevel alvorlig. Da forskerne modellerte utviklingen med dagens klima over 10 000 år, var resultatene klare:
– Hvis vi simulerer over lang tid, trekker isen seg mer tilbake og da krysses vippepunktet i Vest-Antarktis.