Frankrike:

«Dødskyss» skaper politisk krise

En kontroversiell lov er blitt vedtatt i Frankrike.

Emmanuel Macron inngikk kompromiss med høyresiden, til hans erkerivals store glede. Foto: Ludovic Marin/AFP/NTB
Emmanuel Macron inngikk kompromiss med høyresiden, til hans erkerivals store glede. Foto: Ludovic Marin/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Tirsdag ble en ny innvandringslov vedtatt i Frankrike, etter at venstresidens president Emmanuel Macron inngikk et kompromiss med høyresiden.

Det har skapt rabalder innad i presidentens egen regjering, mens hans rival mener den nye loven er en seier for ytre høyre.

Streng lov

Innvandringsloven, som blant annet sier at utlendinger må ha vært fem år i Frankrike for å få rett til sosialstøtte, ble først stemt ned 11. desember. Kompromisset og den nye loven omtales som en seier for ytre høyre-leder og Macrons rival Marine Le Pen.

Selv om kompromisset sørget for flertall, har den nye loven skapt opprør innad i Macrons egen regjering. The Guardian omtaler det hele som «en politisk krise» og flere ministere nå vurderer å gå av.

Marine Le Pen omtaler innvandringsloven som en seier. Foto: Ludovic Marin/AFP/NTB
Marine Le Pen omtaler innvandringsloven som en seier. Foto: Ludovic Marin/AFP/NTB Vis mer

Helseminister Aurélien Rousseau skal ha levert oppsigelsesbrev allerede tirsdag morgen, skriver AFP og avisen Le Figaro.

Den opprinnelige loven var en blanding av strenge tiltak for å deportere papirløse innvandrere og tiltak for å bedre integreringen. For Macron var den viktig for å få kontroll på innvandringen og frata ytre høyre innvandringskortet.

Advarte om sin avgang

Den nye loven er derimot langt strengere, og Macron anklages av sine egne for å ha gitt etter for ytre høyres krav.

I franske medier ble det spekulert på at statsråder kunne true med å gå av i protest.

Kilder opplyser til AFP at nevnte Rousseau, høyere utdanningsminister Sylvie Retailleau og boligminister Patrice Vergriete alle har møtt statsminister Élisabeth Borne for å advare om sin avgang.

Etter avstemmingen skrev imidlertid Borne på X at det hun kaller «ytre høyres plan» har mislyktes.

Statsminister Élisabeth Borne. Foto: Lemouton Stephane/Pool/ABACA/Shutterstock/NTB
Statsminister Élisabeth Borne. Foto: Lemouton Stephane/Pool/ABACA/Shutterstock/NTB Vis mer

«Majoriteten har stått sammen, ytre høyres plan har mislyktes», skrev hun.

Boris Vallaud, sosialistenes leder i nasjonalforsamlingen, omtaler den nye loven som en «skamplett for regjeringen». Mye tyder altså på at folk ikke står samlet rundt loven.

- Ideologisk framgang

Marine Le Pen er leder av ytre høyre-partiet Nasjonal samling, og under presidentvalget i Frankrike våren 2022 var det hun som konkurrerte mot sittende president Emmanuel Macron.

Hun tapte valget, men mye tyder på at hun likevel har stor innflytelse på fransk politikk. I hvert fall når det kommer til innvandring.

– Vi kan nå glede oss over ideologisk framgang, en ideologisk seier selv for Nasjonal samling siden dette nå fastslås i loven, sier Marine Le Pen etter lovvedtaket tirsdag.

Le Pen stemte mot lovforslaget for én uke siden. I går stemte hun for. Hennes kuvending omtales i franske medier som et «dødskyss» for Macrons parti.

Klokke-detaljen til Frankrikes president Emmanuel Macron under et intervju onsdag 22. mars vekker oppsikt. Flere i opposisjonen reagerer. Video: AP/France 2/TF Vis mer

Innvandringsloven er «den mest regressive loven de siste 40 årene når det gjelder rettighetene og levekårene til utlendinger, inkludert dem som har vært lenge i Frankrike», heter det i en felles uttalelse fra 50 organisasjoner, blant dem Frankrikes menneskerettsliga.

Loven ble vedtatt med et flertall på 349 stemmer for og 186 stemmer mot i nasjonalforsamlingen.