Dette har ikke skjedd siden 1951

Tirsdag var en stor dag i kong Charles kongelige liv.

Kong Charles og dronning Camilla på plass i Westminster i London. Foto: Leon Neal / POOL / AFP / NTB
Kong Charles og dronning Camilla på plass i Westminster i London. Foto: Leon Neal / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag formiddag åpnet kong Charles (74) det britiske parlamentet. Det har vært knyttet stor spenning til talen han skulle holde - som er den første av sitt slag i hans tid som konge.

Den britiske monarken, som tok over tronen etter dronning Elizabeths bortgang i september i fjor, legger på vegne av den britiske regjeringen frem nøkkelpunkter for det kommende politiske året.

- Det er med tanke på en arv og hengivenhet for tjeneste til dette landet, satt av min mor - den avdøde dronningen, at jeg holder den første kongetalen på over 70 år, sa Charles tirsdag formiddag.

Ikke skjedd på 72 år

At Storbritannias monark åpner parlamentet er ikke noe nytt - også her hjemme i Norge er kong Harald (86) ansvarlig for å åpne Stortinget.

Men i Charles tilfelle var dagens parlamentåpning helt spesiell. Det er nemlig 72 år siden sist en konge gjorde dette. Den gang var det hans bestefar kong Georg VI.

Kong Charles og dronning Camilla ankom Westminster tirsdag formiddag. Foto: REUTERS/Peter Nicholls/NTB
Kong Charles og dronning Camilla ankom Westminster tirsdag formiddag. Foto: REUTERS/Peter Nicholls/NTB Vis mer

På vei til Westminster tirsdag formiddag ble kongen sammen med dronning Camilla (76) fraktet med hest og vogn. Flere var samlet ved gatene for å få med seg kongens ankomst - men ikke alle var der av gode hensikter.

Flere demonstranter hadde møtt opp med gule flagg, som det sto «ikke min konge» på.

Flere grep sjansen til å vise misnøye mot kong Charles da han kjørte mot parlamentsåpningen. Flere holdt opp gule flagg med «Ikke min konge» på. Foto: Gareth Fuller/AP/NTB
Flere grep sjansen til å vise misnøye mot kong Charles da han kjørte mot parlamentsåpningen. Flere holdt opp gule flagg med «Ikke min konge» på. Foto: Gareth Fuller/AP/NTB Vis mer

Politisk agenda

Kongens tale var på forhånd varslet å være bygd på statsminister Rishi Sunaks (42) politiske prioriteringer for det kommende året, ifølge de britiske myndighetene.

Det innebærer «å bedre økonomien, ivareta landets energiuavhengighet, sikre at Storbritannia fullt ut sikrer fordelene av Brexit og bygge det mest konkurransedyktige og støttende miljøet for bedrifter, samt utnytte ny teknologi».

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer