Dette Google-søket har økt drastisk

Google har delt trender for søk.

Særlig ett tema opptar verdens befolkning. Foto: Sebastien Bozon / AFP / NTB
Særlig ett tema opptar verdens befolkning. Foto: Sebastien Bozon / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Data hentet ut av Google viser hva folk har søkt mest på i løpet av 2023 - og har nå blitt delt med BBC.

Der kommer det frem at økte temperaturer, store nedbørsmengder, flommer og stormer har påvirket mange verdensborgere. Dataen, hentet ut fra Google Trends, viser nemlig at søk relatert til ordet «klimaangst» har økt betydelig i år.

Klimaangst brukes som en samlebetegnelse for negative følelser knyttet til jordens klimaforandringer.

Størst interesse i Norden

Faktisk er antall søk 27 ganger høyere i år, sammenlignet med i 2017. Det gjelder for søk på engelsk, men også andre språk opplever en vesentlig økning.

Søk relatert til klimaangst på portugisisk har for eksempel økt med hele 73 ganger, skriver BBC.

Men i løpet av de siste fem årene er det de nordiske landene som står for den største andelen søk relatert til klimaangst. Norge, Sverige, Finland og Danmark står for hele 40 prosent av søkene relatert til temaet.

ROT: I «Al-Noor»-rapporten kommer det fram at den første patruljen ikke var kjent i Bærum, og ble ledet feil av Google Maps. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Google justeres dataene i forhold til befolkningstallet i hvert enkelt land, noe som gjør det mulig å sammenligne søket i «lille» Norge, med større land som USA.

Norge har med andre ord flere søk om klimaangst per innbygger, enn større land, ifølge de ferske dataene.

Økte klimautfordringer

At klima opptar verdens befolkning er ikke så rart. I løpet av 2023 har det blitt satt en rekke temperaturrekorder, både lokalt og globalt. Søndag opplevde Brasil den varmeste dagen noensinne, da det ble målt 44,8 grader, ifølge CBS.

Da stormen Debi nylig traff Storbritannia, var det første gang noensinne at en har storm fått navn på bokstaven D så tidlig i sesongen på de britiske øyene.

Ifølge Google har søk generelt relatert til klodens fremtid og miljø økt det siste året.

- Når du ser på hva slags spørsmål folk søker etter, er det tydelig at de søker forståelse, men også ønsker å iverksette tiltak. For eksempel er «hvordan løse klimaendringer» et av spørsmålene som har trendet i løpet av de siste to årene, forteller en talsperson for Google til BBC.

Mer om