- Det var veldig traumatisk

Søskenparet Noam og Alma ble holdt fanget i 50 dager. Det som skulle bli en gledens dag med familiært gjensyn, ble noe helt annet.

Noam og Alma Or har lidd store tap etter at Hamas angrep Israel 7. oktober. Foto: AP/NTB
Noam og Alma Or har lidd store tap etter at Hamas angrep Israel 7. oktober. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

7. oktober ble søskenparet Noam (16) og Alma Or (13) tatt fra hjemmet sitt i Kibbutz Be'eri og fraktet inn i Gaza av Hamas. I helgen var de blant dem som ble frigjort, etter 50 dager i fangenskap, skriver The Guardian.

Det første som møtte søsknene var besteforeldrene. Foreldrene sto derimot ikke klare for å ta imot barna sine - i stedet fikk Noam og Alma den vonde beskjeden om at moren Yonat var drept.

Faren deres, Dror, er fortsatt savnet.

Visste ikke

Tenåringene skal ha vært svært bekymret for foreldrene, da de satt som gisler i det som skal ha vært et lite rom. Deres onkel Ahal Besorai bor på Filippinene, men har snakket med søskenparet.

Overfor The Guardian forteller han at det var en tung beskjed for familien å viderebringe.

- Dessverre var de ikke klar over at søsteren min, deres mor, er drept. Plutselig kommer de for å se sine kjære for første gang på 50 dager, og det første de får vite er at moren deres ikke lenger er i livet, forteller han videre.

STERKE INNTRYKK: Videoer viser unge sivile bli kidnappet og tatt som gisler, deriblant den 25 år gamle israelske studenten Noa Argamani. Video: Twitter. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Det var veldig traumatisk for dem, det var mange tårer og mye smerte, fortsetter han.

Ble brent ut av hjemmet

Natten Hamas gikk til angrep, stengte Noam, Alma og foreldrene seg inne i et rom i huset. Soldater satte derimot fyr på huset, og søsknene rømte ut av et vindu.

De ble da tatt av soldater og bortført. Moren ble drept i fluktforsøket, og det antas at også barnas far ble bortført.

I 50 dager har søskenparet vært innelåst i et lite som med en annen kvinne, som fortsatt skal være i fangenskap, ifølge Besorai.

- Det var ikke enkelt for dem der heller. Det var ganske enkelt, de satt i et rom og spiste innimellom, forteller han.

Vil forlenge våpenhvilen

Noam og Almas historie er en av mange lignende.

Da Hamas angrep Israel, tok de over 200 gisler til fange. Hvis alt går etter planen mandag, har Hamas oppfylt kravet om å frigjøre 50 gisler i løpet av den fire dager lange våpenhvilen.

Ødeleggelsene av områder i det nordlige Gaza er synlig fra verdensrommet på satellittbilder tatt før og etter israelske luftangrep, som kom fulgte angrepene utført av Hamas 7. oktober. Video: Maxor Technologies/AP. Reporter Christina H. Korneliussen Vis mer

Det er likevel bare en brøkdel av de som sitter fanget, og mandag kveld tar våpenhvilen i utgangspunktet slutt.

Hamas har allerede sagt seg villig til å frigjøre flere gisler, mot en utvidet våpenhvile. Mandag formiddag krevde også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at våpenhvilen fortsetter.