Derfor kalles dette «årets mest depressive dag»

Mandag 15. januar er en ekte «blåmandag».

Dagens dato har skapt debatt i flere år. Foto: Shutterstock/NTB
Dagens dato har skapt debatt i flere år. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Du har kanskje brukt uttrykket «blåmandag» før? Vel, dagen i dag blir ofte omtalt som en ekte blåmandag. 15. januar er i år den tredje mandagen i året, og kalles gjerne «årets mest depressive dag».

Men stemmer det egentlig, og hva kommer det fra?

Markedsføringsgrep

Uttrykket blåmandag har flere betydninger, og det kommer nok an på hvem du spør. I Norge har uttrykket lenge blitt brukt om mandagen som kommer to dager før den vestkirkelige kristne fastetiden begynner.

Mange kaller denne dagen fastelavnsmandag, dagen etter fastelavnssøndag. Men det er ikke den blåmandagen, som faller i februar, man mener når man snakker om årets mest depressive dag.

Da må man over til det engelske språket.

I 2005 lanserte nemlig reiseselskapet Sky Travel uttrykket som et markedsføringsgrep for å selge reiser til vinterleie folk.

VIRAL: 14 år gamle Per August Halle Haugen har blitt en snakkis i løpeverden. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: Per August Halle Haugen / Instagram Vis mer

Året i forveien ba de psykologen Cliff Arnall om å lage en formel som skulle vise hvorfor den tredje mandagen i året et den mest depressive, ifølge Sky News.

Formelen tok utgangspunkt i været, folks gjeld, månedslønn, tid siden jul, tid siden siste mislykkede sluttforsøk, folks lave motivasjonsnivå og til slutt folks behov for å iverksette tiltak mot de negative tankene og følelsene alt dette gir.

Resultatet ble det de kalte «blue monday», oversatt til blåmandag.

Stemmer ikke

Mange tror nok fortsatt at dette er en vitenskapelig formel og at det derfor er vitenskapelig bevist at den tredje mandagen i året er den mest depressive dagen.

Det stemmer ikke.

Arnall fortalte selv i 2010 at det ikke lå noe vitenskapelig bak formelen hans, skriver Le Monde. I senere tid har han fortalt at han aldri mente at uttrykket skulle få så mye negativ vekt.

Hensikten var tvert imot å motivere folk til å gjøre ting som gjorde de gladere.

- Om det så er å ta fatt på en ny karriere, møte nye venner, finne en ny hobby eller å bestille et nytt eventyr, så er januar en bra tid å ta store valg for det kommende året, har Arnall fortalt, ifølge Independent.

Kritiseres

Arnalls formel har også blitt hardt kritisert av vitenskapsmannen Dean Burnett, som i en artikkel for The Guardian i 2012 kalte formelen «latterlig».

Burnett tok deriblant opp ekte klinisk depresjon, som han sier er mye mer kompleks enn «blåmandag».

Han fortsatte med å skrive at det er usannsynlig «at det er et pålitelig sett med eksterne faktorer som forårsaker depresjon i en hel befolkning på samme tid hvert år.»

I Norge brukes begrepet ofte løsere, og mange vet nok ikke hva historien bak er. I dagligtalen brukes nok «blåmandag» aller mest med en spøkefull undertone, om en dårlig start på en ny uke.