Kronprinsesse Mary:

Derfor blir hun historisk

Tar over etter dronning Margrethe.

I løpet av januar blir kronprins Frederik og kronprinsesse Mary Danmarks konge og dronning. Foto: Ritzau Scanpix/Keld Navntoft/Reuters/NTB
I løpet av januar blir kronprins Frederik og kronprinsesse Mary Danmarks konge og dronning. Foto: Ritzau Scanpix/Keld Navntoft/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

På nyttårsaften slapp Danmarks dronning Margrethe nyheten om at hun abdiserer som landets monark. Dermed overlater hun tronen til sin sønn kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, som blir landets nye konge og dronning.

Det er ventet at de overtar tronen 14. januar.

Men det er noe spesielt ved at kronprinsessen blir dronning i nabolandet vårt i sør. Hun skrives nemlig rett inn i historiebøkene den dagen hun blir dronning.

Den første

Mary Elizabeth Donaldson giftet seg med Danmarks tronarving i 2004, og ble med det landets kronprinsesse og grevinne av Monpezat. Hun er imidlertid ikke danskfødt.

Kronprinsessen er nemlig født på Tasmania i Australia.

14. januar blir hun dermed den første australsk fødte dronningen, skriver CNN.

Dronning Margrethe av Danmark svarte på spørsmål fra pressen onsdag 1. november. Men dette spørsmålet fikk flere til å reagere. Video: Anthon Unger/ Ritzau Scanpix. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Mary møtte kronprins Frederik på en bar i Sydney i Australia i år 2000, der han kun introduserte seg som «Fred». Den kommende dronningen har tidligere sagt at «noe klikket» da hun møtte ham.

- Det var ikke fyrverkeri eller noe sånn, men det var en form for spenning, fortalte hun i et intervju i 2005, gjengitt av magasinet People.

På tidspunktet visste hun ikke at hun snakket med Danmarks tronarvingen. To år senere flyttet hun til Danmark, der hun lærte seg språket. Året etter var de forlovet.

- Det riktige tidspunktet

Det var som nevnt på nyttårsaften dronning Margrethe slapp nyheten som for mange kom som et sjokk.

- Jeg har bestemt meg for at dette er det riktige tidspunktet. 14. januar 2024, 52 år etter at jeg tok over etter min elskede far, vil jeg tre tilbake som Danmarks dronning, sa dronning Margrethe under det som skulle bli hennes siste nyttårstale.

Til tross for at hun abdiserer, blir hun landets lengstsittende monark.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har opplyst i en pressemelding at den abdiserende dronningen fortsatt vil bli titulert med «hennes majestet» etter avgangen.

Frederik vil på sin side omtales som hans majestet kong Frederik 10.