De som fulgte Covid-reglene har det verst i dag

Det viser en undersøkelse i Storbritannia.

Mange lever fortsatt med ettervirkninger av coronapandemien. Foto: Ina Fassbender/AFP/NTB
Mange lever fortsatt med ettervirkninger av coronapandemien. Foto: Ina Fassbender/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folk som fulgte restriksjonene som ble satt under coronapandemien nøye, lider mest av stress, angst og depresjon i dag, viser en undersøkelse gjort av Bangor University i Wales.

Det skriver The Guardian.

Størst påvirkning

Undersøkelsen baserte seg på 1720 mennesker i Wales. Den tok utgangspunkt i hvor stor grad de spurte fulgte reglene under nedstengningen fra mars til september i 2020, og sammenlignet resultatene med hvordan de har hatt det i perioden februar til mai i år.

Tre år etter ser man antydning til at folk som var nøye på å følge samtlige restriksjoner, fortsatt er preget.

- Jo flere individer som fulgte helserådene under nedstengningen, desto dårligere ble deres velvære etter, konkluderer forskerne.

OVERFLATER: Har du lurt på hvor lenge corona kan overleve på overflater? Vi spurte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Studien skilte mellom «kommunale» personligheter, som i større grad bryr seg og er mer oppmerksom på andre personers velvære, og «individualiserte» personligheter, som er mer selvstendige og bryr seg mer om sitt eget liv.

Resultatet viste at kommunale personligheter i dag opplever en større forstyrrelse i sin mentale helse enn individualiserte personligheter, som lettere «spratt tilbake» etter restriksjonene ble hevet.

Klarer ikke gå tilbake

Etter pandemien har britiske psykologer og psykiatriske tjenester opplevd en økning i etterspørselen.

- Mens mange ønsker å gå videre fra pandemien og livet under nedstengningen, lever følelsene fra da hos mange den dag i dag, ettersom bekymringer for våre kjære eller risikoen for vår egen helse ikke lett kan ristes av, sier Mark Winstanley, administrerende direktør for den veldedige organisasjonen Rethink Mental Illness, til The Guardian.

Her hjemme i Norge er det forsket mye på folks psykiske helse under, pandemien, men færre studier er publisert om påvirkningen i etterkant.

I 2021 slapp Helse Sør-Øst tall som viste at flere unge hadde behov for psykisk helsehjelp etter pandemien. Dette samsvarer med en studie publisert av Folkehelseinstituttet rundt samme tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer