Brukte bil under maraton - nå er «straffen» klar

Kvinnen hevder hun ikke mente å jukse.

En kvinne ble tatt i juks under et ultramaraton i England. Dette bildet er fra New York City Marathon. Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/NTB
En kvinne ble tatt i juks under et ultramaraton i England. Dette bildet er fra New York City Marathon. Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den skotske maratonløperen Joasia Zakrzewski deltok 7. april på GP Ultras, et ultramaraton fra Manchester til Liverpool. Kvinnen endte opp på en tredjeplass i det om lag åtte mil lange løpet.

Zakrzewski ble derimot senere diskvalifisert, etter å ha blitt fersket i å bruke bil deler av løpet. Det skriver Sky News.

Som følge av hendelsen har hun nå blitt utestengt av idrettsforbundet UK Athletics, og får ikke delta på britisk maraton de neste 12 månedene.

Ikke-konkurrerende

Kvinnen løp i mål og mottok en pris for tredjeplassen etter løpet. Sporingsdata viste derimot at hun slett ikke hadde løpt åtte mil. Selv erkjente hun å ha brukt bil i deler av løpet.

Hun hevdet deretter at hun avsluttet løpet som en «ikke-konkurrerende» deltaker.

Daniel Do Nascimento åpner New York Marathon i rekordfart. Men når han nærmer seg målstreken, går det galt. Vis mer

Idrettsforbundet har sådd tvil om Zakrzewskis forklaring.

- Prishaveren hentet trofeet på slutten av løpet, noe hun ikke hadde gjort hvis hun løp som en ikke-konkurrerende deltaker. Hun leverte heller ikke tilbake trofeet uken etter løpet, har forbundet uttalt.

- En massiv feil

Kvinnen har derimot tidligere forklart overfor BBC at hun halvveis i løpet fikk smerter i leggen og begynte å halte. Hun hevdet videre at hun derfor fikk kontakt med en venn, som kjørte henne til et punkt der hun fortalte maraton-arbeidere at hun hadde kjørt dit og at hun ønsket å trekke seg.

«Du kommer til å hate deg selv hvis du gir det», skal hun da ha fått beskjed om.

Ifølge kvinnen godtok hun da å fortsette som en ikke-konkurrerende deltaker. Hun forklarte at det er grunnen til at hun ikke tok igjen løperne foran seg, da hun ikke ønsket å blande seg i løpet deres.

Da hun kom i mål ble hun imidlertid møtt med applaus og medalje, noe hun overfor BBC kalte «en massiv feil».

- Jeg gjorde en massiv feil da jeg aksepterte trofeet og burde heller ha gitt det tilbake. Men jeg var sliten og følte meg dårlig.

Noen uker før løpet hadde hun tatt seieren i et 48 timer langt løp i Taiwan. I tillegg løp hun i 2020 inn til seier på et 24-timersløp i Australia.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer