Brødre dømt etter dødelig vulkanutbrudd

22 mennesker mistet livet.

En dom har falt nesten fire år etter at et utbrudd i Whakaari-vulkanen på New Zealand drepte 22 mennesker. Foto: Marty Melville/AFP/NTB
En dom har falt nesten fire år etter at et utbrudd i Whakaari-vulkanen på New Zealand drepte 22 mennesker. Foto: Marty Melville/AFP/NTB Vis mer
Publisert

The White Island har i en årrekke vært et populært mål for turister. Øya er en del av New Zealand, og «huser» landets mest aktive vulkan Whakaari.

I desember 2019 gikk det imidlertid fryktelig galt, da et kraftig vulkanutbrudd endte opp med å ta 22 menneskeliv. Blant de drepte var de fleste turister fra henholdsvis Australia og USA.

I tillegg ble 25 mennesker skadet.

I ettertid har en rekke selskaper blitt siktet, men nå er ett av dem blitt dømt, skriver BBC.

Tre brødre dømt

Selskapet det er snakk om er Whakaari Management Limited (WML), som arrangerer guidede turer til øya. De gir også lisenser til andre som vil drive med turistaktivitet rundt vulkanen.

The White Island har siden 1936 vært eid av én familie - og i sommer ble de tre brødrene James, Peter og Andrew Buttle tiltalt, ifølge australske ABC.

RISIKO: Video av vulkanutbrudd i Indonesia. Video: Twitter Vis mer

I tiltalen sto det at brødrenes selskap «ikke har klart å forholde seg til ekspertråd om hvordan WML kunne sikre at guidede turer til øya ble gjennomført på en sikker måte».

Mente de ikke har kontroll

Nå er de altså dømt, og må trolig betale opp mot 928 000 pund, som tilsvarer cirka 12,5 millioner norske kroner, skriver BBC.

Slektninger av Hayden Marshall-Inman, som var blant de drepte i vulkanutbruddet, la ned blomster. Foto: AP Photo/Mark Baker/NTB
Slektninger av Hayden Marshall-Inman, som var blant de drepte i vulkanutbruddet, la ned blomster. Foto: AP Photo/Mark Baker/NTB Vis mer

Selskapets forsvarer argumenterte i retten for at WML bare eier landområdet, og at de ikke har aktiv kontroll over turer til øya og hvordan de gjennomføres.

En dommer i saken mener derimot at selskapet «styrer og kontrollerer» området, og feilet i å minimere risikoen på stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer